Endemik taksonlar insanlığın dünya mirasıdır. Birçok varlık değerleri yanında potansiyel kültür ve genetik kaynak değerleri taşımaktadırlar. Bulundukları coğrafyada, kendi habitatlarında ulusal politika ve çıkarların ötesinde, uluslararası sözleşmeler gereği korunmak zorundadırlar.  

Gaziantep’te bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Büyükşehir Belediyesi yönetimine bağlı Botanik Bahçesi, Gaziantep ve çevre illerden endemik bitki türlerini koruma altına alıyor. Asrın Felaketi olarak bilinen 06 Şubat depreminden sonra doğal varlığın sürdürülebilir kullanımı ve korunması daha çok önem kazandı. Şehrin ilçelerinden ve çevre illerinden koruma altına alınan bitki türlerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Botanik Bahçesi’ne getirilerek koruma altına alındı ve araştırma çalışmalarıyla beraber korunma altına alınmaya devam ediyor.   

Gaziantepli Biyologların çalışmalarını yerinde gözlemleme fırsatı yakaladım. Depremin ardından saha araştırmalarına devam eden ekip araştırmalarına tüm hızıyla sürdürüyorlar. Biyologlar, Gaziantep ve çevre illerde flora araştırması yaparak koruma altına alınması gereken bitkileri araştırarak Botanik Bahçesi’nde canlı bitki koleksiyonları oluşturuyorlar.  Doğal faktörlerin yanı sıra insani faktörlerden de çokça etkilenen bitkiler, proje kapsamında türlerin tespiti ardından koruma altına alınarak, teşhislerin yapılması için Herbaryum örneklerle çalışmaları derinleştiriyorlar. 

Gaziantepli Biyologların, depremden önce de saha araştırma projeleri kapsamında Gaziantep genelinde bitki türleri üzerinde çalışmaları mevcuttu. Yaşanması olası birçok kötü senaryoların önüne geçilebilmek adına ‘doğayı korumak’ bilinciyle vizyon ve amaçlarını depremden önce ve depremden sonra sürdüren uzmanlar, doğal alanlarda tespiti yapılan bitkileri detaylı bir şekilde fotoğraflıyorlar. Eğer alanda bitkiden 2'den fazla örnek gözlenirse, o bitki kesinlikle toplanmıyor. Ayrıca biyoçeşitlilik kaybının diğer bir nedeni olan ‘bilinçsiz toplama’ endemik bitkilerin geleceğini tehdit etmekte.   Bu bilinçle örneği alınan bitkiyi herbaryumda teşhisini yapan Biyologlar, bu bitkileri önce listeliyor sonra bazı bitkilerin canlı örneklerini de Botanik Bahçesi’nde koruma altına alıyorlar. Özellikle zarar görmesinden çekinilen bitki türlerini kilitli kafeslerde sergiliyorlar.

Bu alanlarda bilinçlendirme çalışmaları da sürüyor. Eğitimlerinde mutlaka yer verdikleri konulardan biri; ‘türlerin korunması’ oluyor. Doğayı tek başımıza anlayıp çalışmalar yapmak yeterli değil diyen uzmanlar, eğitim bölümünde bu konu hakkında çalışmalar yürüterek bu bilgileri tüm vatandaşlara ücretsiz gerçekleştirdikleri atölyeleri de mevcut.

Gaziantep ilinde koruma altına alınan endemik bitkilerden bazıları: Iris sari, Hypericum capitatum  var. capitatum , Helleborus vesicarius….”