Yatırımcılara güvenmeyin, eş dost tavsiyesi alıp yatırım yapın. Hisse senetlerinde yatırımcıya mı sordun yoksa araştırdın mı diye her sorduğumda çoğunluk bana dönüp “eniştem söyledi yaaa” cevabını verebiliyor. Yatırımcıdan çok eniştesine güveniyor adam. Bu tür adamlar genelde manipülasyoncu olurlar zaten. “ona mı güvenecen bana mı” diye bir de seni şüpheye düşürmeye çalışırlar.

Manipülasyon finansal araçlarla ilgili asılsız, yalan ve tuzak haberler yayarak yapılır. Söylentiler çıkarılır ve bunlar gerçekmişçesine pozisyonlar alınır. Bunlardan habersiz olan yatırımcılar ise buna göre hareket etmeye başlar. Sonucunda manipülatör amacına ulaşır.

Manipülatörün yapmak istediği finansal enstrümanın arz ve talebini etkilemektir. Bu şekilde fiyatların suni bir şekilde değişmesine neden olarak, kendi faydasına işlemler yapar. Manipülatörün faydasına olan işlemler, diğer yatırımcıların zararına ve piyasanın çıkmaza girmesine neden olabilir.

Manipülasyon sonucunda oluşan suni fiyatlar tıpkı bir balon gibi bir anda patlar ve yatırımcılar ortada kalır. Manipülatör ise çoktan cebini doldurmuştur.

Bilgi Bazlı Manipülasyon

Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığında, borsada alım – satımı yapılan malların fiyatlarının eğilim yönleri hakkında asılsız bilgilerin diğer yatırımcılara ulaştırılması ve yanıltıcı şekilde işlem yapmalarının sağlanması konuları yer almaktadır.

Spekülasyonda yatırımcıların alım – satım yapması için müdahalede bulunulmazken, manipülasyonda bulunulmaktadır. Yapılan söylentiler doğru olsa bile suç işlenmiş sayılmaktadır. Elbette ki bunun için belli başlı kıstaslara bakılır. Sonucunda da yargı yoluyla yapılanlar karara bağlanır.