Son günlerde Gaziantep’te belediyeler adeta konut seferberliği başlatmış durumda. Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi, vatandaşların ev sahibi olması için büyük projelere imza atıyor. Şehirde adeta bir konut yarışı yaşanıyor.

Bu projeler, ilk bakışta Gaziantep’e nefes aldıracak, konut piyasasındaki daralmayı hafifletecek gibi görünüyor. Ancak işin bir de ödeme koşulları boyutu var. Asıl mesele şu; Bu evler gerçekten dar gelirli vatandaş için bir fırsat mı olacak, yoksa maddi durumu iyi olanların mı eline geçecek?

Eğer ödeme planları, özellikle ara ödemeler, dar gelirli vatandaşın bütçesine uygun olmazsa, sonuç değişmeyecek. Fırsatçılar devreye girecek, evler el değiştirecek, kazanan yine halk değil, bu işi yatırım fırsatına çevirenler olacak. Oysa ki amaç, yıllardır kira yükü altında ezilen vatandaşın ev sahibi olması olmalı.

Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e hem de Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na bu cesur projeler için teşekkür etmek gerekiyor. Ancak küçük bir not düşmeden de geçemeyeceğim: Lütfen ödeme koşullarını halkın gerçekten ödeyebileceği bir seviyeye getirin. Ara ödemeler, peşinatlar, taksitler… Bunların hepsi dar gelirlinin ev hayalini gerçekleştirecek şekilde planlanmalı.

Gaziantep, büyüyen ve gelişen bir şehir. Konut projeleri de bu büyümenin en önemli parçalarından biri. Ama unutmayalım, bir şehir sadece binalarla değil, o binaların içinde mutlu yaşayan insanlarla güzelleşir.