Terör örgütü PKK’nın fesih kararının ardından silahların tam olarak ne zaman bırakılacağı gündemdeki yerini korurken, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Kurtulmuş, sürecin yaz ayları bitmeden tamamlanabileceğini belirtti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, yeni sürece dair Meclis'te bir komisyon kurulması yönündeki önerisini değerlendirdi. Bahçeli, “Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.
Kurtulmuş ise Bahçeli’nin çağrısına yanıt niteliğinde açıklamalarda bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
“Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Şimdi bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz. Komisyonun nasıl olacağı konuşulur.”
PKK Ne Zaman Silah Bırakacak?
Fesih kararını ilan eden terör örgütü PKK'nın silah bırakma takvimi de merak ediliyordu. TBMM Başkanı Kurtulmuş, bu konuda da açıklamada bulunarak, “Yaz bitmeden süreç tamamlanabilir” dedi.
Bahçeli Ne Önerdi?
MHP lideri Devlet Bahçeli, terör örgütünün 12 Mayıs 2025’te duyurduğu silah bırakma ve fesih kararı sonrası sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bölücü terör örgütü PKK’nın 12 Mayıs 2025 tarihinde silahları bırakma ve örgütsel fesih kararını ilan etmesiyle hassas, nazik, kırılgan ve bir o kadar da sabır gerektiren yeni bir aşamaya geçilmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’de bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir.
Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısı ile “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulması samimi teklif ve temennimizdir. Gazi Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmalıdır.”