Kurban Bayramı yaklaşırken Gaziantep’te de kurban pazarları hareketlenmeye başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hem dini vecibesini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımız hem de bu işten ekmek kazanan besiciler pazarlarda buluşuyor. Ancak bu buluşma ne yazık ki sadece ibadet niyetiyle değil; zaman zaman fırsatçılıkla da gölgeleniyor.
Bu yıl açıklanan kurbanlık fiyatları 220 TL’den başlayıp 300 TL’ye kadar çıkıyor. Elbette ki fiyatlar hayvanın cinsine, bakımına, kilosuna göre değişebilir. Bu, piyasanın doğasında var. Ancak asıl dikkat çeken nokta, belediyelerin satışa çıkardığı kurbanlıkların 230 TL bandında tutulmuş olması. Bu da bize aslında gerçek piyasa değerinin ne civarda olması gerektiğini açıkça gösteriyor.
Vatandaş zaten geçim derdinde, enflasyonla boğuşuyor. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen birçok aile, bir yıl boyunca biriktirdiğiyle pazara geliyor. Ama karşılaştığı fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırıyor. İşte tam da bu noktada vicdan devreye girmeli.
Fırsatçılık yaparak, dini bir ibadeti kazanç kapısına çeviren bazı satıcılara karşı hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Sadece alıcı değil, denetleyici kurumlar da sorumluluk içinde hareket etmeli. Bugünlerde denetimlerin sıklaşması, vatandaşın yanında olunması şart. Belediyeler bu konuda örnek bir adım atmış durumda. Sunduğu fiyatlarla hem piyasayı dengeliyor hem de vatandaşın güvenle alışveriş yapmasını sağlıyor.
Bu bayram, sadece sofralarımız değil, vicdanlarımız da bereketlensin. Kurbanı sadece bir et paylaşımı değil, bir dayanışma ve samimiyet vesilesi olarak görelim. Ve unutmayalım: Kurban kesmek kadar, kurbanlık alırken dürüst olmak da ibadettir.
Şimdiden herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun. Sağlık, huzur ve bereket dolu nice bayramlara…