Önceki akşam baskıcımız Erkan, matbaamızdan son görüntüyü paylaştı bizimle.

Baskı makinemizin merdaneleri son kez döndü. Merdanelerden mürekkebi alan kalıplar, son gazete baskısını gerçekleştirdiler. Ve gece sona erip yeni bir gün başlarken, görevini tamamladı emektar baskı makinemiz.

**

Son baskı için orada olamadım. Erkan’ın gönderdiği video bile boğazımı düğümlemeye yetmişken, matbaanın havası aklıma geldi, ayaklarım gitmedi.

Oysa, mürekkep kokan son baskıyı alıp, kendi ellerimle katlamalı, koltuğumun altına alıp çıkmalıydım matbaadan; geçen yıllarda defalarca yaptığım gibi…

Ama vedalaşamadık emektarımızla. Şimdi, Afrika yolcusu diyorlar. Alan kişi, Afrika ülkelerine göndereceklerini söyledi. Belki orada da yine bir gazete matbaası için satın alınır. Yıllarca burada sayısız gazetenin baskısını yapan emektar makinemiz, orada da aynı görevini sürdürür. Kim bilir…

**

Son baskı videosunu paylaştıktan sonra, tahmin etmediğim kadar çok dönüş aldık sevenlerimizden. “Hayırdır” diyenler, “Bir yapacağımız var mı?” diye soranlar… Gazetemizin bu kadar sevildiğini, dostlarımızın olduğunu bir kez daha hissetmek, tesellimiz oldu. “Ekspres, kapanıyor mu?” sorularına cevap vermek, gün boyunca devam etti.

20 Ekim 1972’de kurşun harflerle dizilen ilk baskısı okuyucularla buluşan Gaziantep Ekspres Gazetesi, artık dijital olarak yayın hayatına devam edecek. Web sitemizden sizlere haberlerimizi anlık ulaştırırken, dijital olarak dizilmiş gazetemiz yine sabah, maillerinizde sizi bekliyor olacak.

**

Evet, ben de sizler gibi gazeteye dokunmayı, kağıdın kokusunu alarak haberleri okumayı tercih eden birisiyim.

Ama değişen şartlar, teknolojik gelişmeler, bu sonu kaçınılmaz kılıyor.

Dijital dünya, en önemli bilgi kaynağı durumuna geldi. Hızı ve üretme imkanları sınırsız. Bastığınız gazete, ertesi gün okuyucunun önüne gittiğinde, haberleriniz çoktan eskimiş oluyor. 

Dijital dünya önemli imkanlar sunuyor. Örneğin Facebook’a girip, hem haberleri okuyor, hem arkadaşlarınızla o haberler üzerine tartışabiliyorsunuz. Habere yorumunuzu ekleyebiliyorsunuz.

**

Ama her hızlı üretimde olduğu gibi, arızaları da barındırıyor içerisinde. Butik lokantalarda, pastanelerde yediğiniz gıdaların tadını, fabrikasyon üretime geçmiş, devasa işletmelerde bulamıyorsunuz değil mi?

Hızlı haber verme, “tık alma”ya odaklı içerik arayışı da aynı fabrikasyon üretime yöneltiyor gazetecileri.

İnternet sitelerinin editörleri ziyaretçilerini “okur” değil “tıklayıcı” olarak görüyor ve buna göre içerik hazırlıyor artık.

“Flaş gelişme! Şok eden haber! O soruya ilginç cevap! Dizi oyuncusu böyle yakalandı. İşte o terörist, İşte o görüntüler…”

Ne pahasına olursa olsun “tık alma” çabası, son nefesini veren haberciliğin tabutuna son çivileri çakıyor.

**

Biz; gazeteciliğin bilgiye dair bir meslek olduğunun idrakiyle;  52 yıldır bağlı kaldığımız “Doğru, tarafsız, ilkeli habercilik” ilkesinden sapmadan yayımlarımıza devam edeceğiz.

Biliyoruz ki “Gazetecilerin görevi, gerektiğinde iktidarlara rağmen, hakikati araştırmak, bulmak ve hiçbir şekilde tahrif etmeden, olduğundan önemli veya önemsiz göstermeden kamuoyu ile paylaşmaktır.”

Ve bu duruşa, doğru haber kaynağına, dijital dünyada çok daha fazla ihtiyaç var…

Gaziantep Ekspres Gazetesi, bu görev bilinciyle yayın hayatına devam edecek…