Herkese merhaba!

Bu köşe yazımda neden herkesin her konuda bir fikrinin olduğunu konuşmak istedim sizlerle. Öncelikle, herkesin zevkleri ve fikirleri farklıdır. Kimi yeşil sever kimi turuncu. “Sen neden turuncu seviyorsun?” diye bir insanı yadırgamak ne kadar doğru sizce? Tabii doğru bir davranış değil. Çünkü herkes sizinle aynı fikir ya da düşüncede olmak zorunda değil.

Her konuda bir fikre sahip olmak, ilk bakışta cazip bir şey gibi görünebilir. Bilgili ve donanımlı bir insan olmanın göstergesi olarak yorumlanabilir. Ancak durum ilerleyen zamanlarda hiç de öyle olmaz. Bir bakmışlar ki aslında siz sırf yorum yapmış olmak için fikrinizi beyan ediyorsunuz. Bu da sizin toplumda “hiçbir şey bilmeyen” biri olarak görünmenize neden olan şey olur.

Size fikriniz ya da düşünceniz sorulduğunda yorum yapmak elbette hakkınız. Yalnız siz mor seviyorsunuz ve karşı taraf mor değil de maviyi seviyor diye onu yargılayamazsınız. Herkesin kendi tercihi ama şöyle olsaydı daha iyi olabilirdi. Evet belki öyle olsa daha iyi olabilirdi ama mavi rengini seven insan böyle tercih etmiş. O kişi size dönüp de “Sen de biraz daha kültürlü, görgülü olsaydın keşke” dese hoşunuza gider mi?

Bir oda düşünün, bu odayı şekillendirmek tamamen sizin elinizde çünkü odada neredeyse 8-9 saatini geçirecek olan sizlersiniz. Bu odanın şeklini daha farklı yapmak elinizde fakat size göre en uygun halini elinizden geldiğince yaptığınızı varsayalım. Odanızı dayadınız döşediniz, sonunda hayal ettiğiniz gibi oldu. Belki eskisinden bile iyi oldu. Çevrenize, odanıza girip çıkan insanlara da fikirlerini sordunuz, “Bu şekilde nasıl olmuş?” gibi. Birçoğu beğenirken bir kısmı da eski halinin daha iyi olduğunu iddia ederek, sanki oda kendilerininmiş gibi eskiye çevirmeniz için bir de ısrar ediyorlar. Sizce bu ne kadar doğru bir davranış? Bu oda sahibinin fikirlerine, isteklerine bir saygısızlık değil midir?

İnsanlara fikirlerini, düşüncelerini sorduğunuzda beyan ettikleri fikre katılmadığınızda “Neden bana fikrimi sordun o zaman?” derler. Herkes aynı fikre, düşünceye sahip olmak zorunda değil. Mümkünse herkes her konuda fikrini beyan etmesin zaten. Bazen susmak, en faydalı yaklaşım türü olabilir.

Tabii her konuda bir fikre sahip olmak mümkündür. Ancak bu her zaman en faydalı yaklaşım değildir. Önemli olan, bilgili ve donanımlı bir insan olmak için çabalamak ve konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak, yeni fikirlere açık olmaktır.

“Seçmiş olduğunuz ve karar verdiğiniz şeylerin bedelini siz ödersiniz size akıl verenler değil.” T.S Eliot