Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemi başladı. Bu nedenle Türkiye'deki bazı sahillerde gece saatlerinde sahile giriş tamamen yasaklandı. 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olan yeni uygulamaya göre, akşam 20.00 ile sabah 08.00 arasında sahile izinsiz giren kişiler 557.212 TL’ye kadar para cezası ile karşı karşıya kalacak.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) koruma listesinde yer alan caretta caretta ve chelonia mydas türleri için Türkiye’deki 21 önemli sahil, özel koruma altına alındı. Akdeniz kıyılarında bulunan bu sahiller, her yıl nisan ayı sonundan eylül ayı sonuna kadar kaplumbağaların üreme alanı olarak kullanılıyor.
Gece Sahile Girmek, Kamp Yapmak ve Ateş Yakmak Yasak
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ilgili birimlerin yürüttüğü bu çevre koruma çalışmaları kapsamında; gece sahile giriş, çadır kurmak ya da ateş yakmak tamamen yasaklandı.
Yasak Hangi Sahillerde Geçerli?
Karar, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay’da bulunan 21 sahili kapsıyor. Yasak getirilen bölgeler arasında şu sahiller yer alıyor:
Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık ve Samandağ.
Yasağa Uymayana Ağır Yaptırım
2025 yılı itibarıyla belirlenen idari para cezası tam 557.212 TL olarak açıklandı. Yetkililer, kaplumbağaların doğal yaşam döngüsünü korumak için bu yasakların büyük bir hassasiyetle denetleneceğini vurguladı. Uygulamanın amacı, bu nadir canlı türlerinin güvenli bir şekilde üremesini sağlamak ve nesillerinin devamını teminat altına almak.