TÜRKSAT tarafından yapılan açıklamaya göre, yayınların yeni uydulara aktarılması 15 Ağustos'u 16 Ağustos 2026'ya bağlayan gece gerçekleştirilecek. Görev süresinin sonuna yaklaşan Türksat 3A'nın yerine daha yüksek kapasiteye sahip yeni uydular kullanılacak.
Çoğu televizyonda ayar yapılmasına gerek kalmayacak
Yeni sisteme geçişte birçok televizyon kullanıcısının herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmayacak.
TÜRKSAT'ın yeni nesil televizyonlarda bulunan Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) sayesinde uyumlu cihazlarda kanal geçişleri otomatik olarak gerçekleştirilecek. Bu televizyonlarda manuel kanal araması yapılmasına gerek olmayacak.
Ancak eski nesil televizyon veya uydu alıcısı kullananların, yayın aktarımının ardından yeniden şebeke taraması yapması gerekecek.
Eski cihaz kullananlar frekansları girecek
Manuel kanal taraması yapması gereken izleyicilerin uydu alıcılarına güncel şebeke arama frekanslarından birini girmesi yeterli olacak.
Bunun için 12380 MHz dikey (V) polarizasyon, 27500 sembol oranı, FEC 3/4 veya 12423 MHz yatay (H) polarizasyon, 30000 sembol oranı, FEC 3/4 değerlerinden biri kullanılabilecek.
Çanak anteni değiştirmeye gerek yok
Yeni uydu sistemine geçişte çanak antenlerle ilgili de herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
Yayınların aktarılacağı yeni TÜRKSAT uyduları, Türksat 3A ile aynı yörünge konumunda bulunuyor. Bu nedenle televizyon kullanıcılarının yeni çanak anten almasına ya da mevcut antenin yönünü değiştirmesine gerek olmayacak.
SD ve HD yayınlar mevcut antenler üzerinden izlenmeye devam edilecek.
Yayın kalitesinin artması bekleniyor
Yeni uyduların daha yüksek sinyal gücü ve kapasitesi sayesinde yayın altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Özellikle yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında yaşanan sinyal sorunlarının azaltılması amaçlanıyor.
Artan kapasiteyle birlikte 4K ve Ultra HD yayınların yaygınlaşmasının da önünün açılması bekleniyor.





