Anadolu toprakları kadim bir kültüre, zengin bir tarihe ve buna bağlı olarak da eşsiz bir kültürel mirasa sahip olan müstesna bir coğrafyadır. Bu topraklar tarih boyunca, stratejik öneminin yanında yeryüzünün en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. Her ne kadar maddi ve manevi kültürümüzün yeni nesle aktarılmasında son zamanlarda başarılı çalışmalar yapılsa da ne yazık ki popüler kültür, tarihsel ve kültürel hazinelerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük bir engel olarak görülmektedir.

   Eğitimci - Yazar Özge Mazırık Çamlı tarafından kaleme alınan Zeugma Çingene Kız isimli kitap, yerel tarihimizin derinliklerine doğru yapılan zamansal bir yolculuk teması etrafında, gerçek ve tarihte bir karşılığı bulunan karakterler eşliğinde, mekân olarak Gaziantep'in ve Zeugma'nın seçildiği, kahraman bakış açısıyla çocuk okura aktarılan, masalsı unsurların ve motiflerin yer aldığı, içinde bazı metaforların bulunduğu canlı diyaloglarla ilerleyen fantastik bir roman. Didaktik özellikler taşıyan eserde yer yer mizahi unsurlara ve bilinç akışı tekniğine de başvuruluyor.

   Yazarın tarihten esinlenerek kurguladığı bu kitabı yazma amacının hak ettiği değeri görmeyen bir zenginliğe dikkat çekmek, Gaziantep'in yerel tarih ve kültürünü ulusal ve hatta evrensel bir boyuta taşımak ve yeni nesle Zeugma Çingene Kız'ı tanıtmak olduğu rahatlıkla söylenebilir. Aynı zamanda tiyatral özellikler taşıyan, antik Yunan tiyatrosunu çağrıştıran ve sahneler arasındaki geçişkenliğin başarıyla gerçekleştirildiği roman, çocuk okurda bir tarih ve kültür bilinci oluşturmayı hedefliyor.

   Türk Psikologlar Derneği üyesi Şeniz Pamuk tarafından pedagojik onay alan Zeugma Çingene Kız isimli roman, Çingene Kız, Vita, Lignum Vitae/Hayat Ağacı, Belkıs, Zeugma, Kavuşma ve Öz Geçmiş olmak üzere toplam yedi bölümden oluşuyor ve yazar bu büyülü yolculuğa çocuk okuru da dahil ederek okuyucunun keyifle okuyacağı bir eser yazmayı başarıyor.

   Eserde, Çingene Kız kadim Anadolu tarih ve kültürünü, horoz şekeri metaforu saf ve masum çocukluğu; hayat ağacı/fıstık ağacı bolluğu ve bereketi sembolize ediyor.

   Hayal/hakikat ve geçmiş/gelecek paradoksu üzerine kurulan, Vita ile Belkıs arasında yaşanan birtakım çatışmalara yer veren ve bazı klasik filmlere gönderme yapan kitapta hayal gücü, ihtiras, kıskançlık, pişmanlık, hüzün, umut, özlem ve mutluluk gibi belli başlı temalar işleniyor.

   Çocuk okurun çeşitli sürprizlerle karşılaştığı ve zekice bir kurmaca denklemin oluşturulduğu kitabın büyük bir bölümünde merak ve heyecan seviyesi neredeyse hiç düşmüyor.

   İlgi çekici görsellerle zenginleştirilen, tarih/kültür ilişkisinin altının çizildiği roman, 6. sınıfa giden ve hayal kurmayı çok seven Şeniz adlı bir kızın çocuk okura seslendiği cümlelerle başlıyor. Yazının giriş bölümünden de anlaşılacağı gibi yazarın, olayın geçtiği mekânı, Gaziantep'i ve Zeugma'yı ön plana çıkarmak istediği hemen fark ediliyor ve yazar daha sonraki anlatımlarında okuyucuya Şeniz'i tanıtarak, Şeniz'le çocuk okur arasında bir özdeşlik kurulmasını sağlıyor.

    Çocuk okura hayal gücünün ve hayal kurmanın önemini vurgulayan ve mekânın da bir kahraman olarak var olduğu bu eserde yaşanan olaylar okuyucuya samimi bir üslûpla aksettiriliyor.

   Şeniz'in öğrenim gördüğü okulda Zeugma Mozaik Müzesi'ne bir gezi düzenlenecektir. Yazar, Şeniz'in bu geziyle ilgili olarak duyduğu heyecanı çocuk okura yansıtarak başarılı bir duygu aktarımı yapıyor ve Zeugma Mozaik Müzesi'yle ilgili bazı bilgilere yer veriyor. Çocuk okur daha sonra Şeniz'le birlikte bu müzede ve tarihin derinliklerinde büyülü bir yolculuğa çıkıyor.

   Şeniz "seçilmiş kişidir" ve müzede tam da Çingene Kız'ın önüne geldikten sonra tesadüfen tılsımlı kelimeyi yani "Gaia"yı söyler ve asırlardır beklenen bu tarihi buluşma gerçekleşir; böylece serüven dolu bir macera da başlamış olur ve kahramanlarımız kendilerini birdenbire Zeugma'da bulurlar.

   Gaziantep, tarih boyunca birçok medeniyetine ev sahipliği yapmış, bölgenin kültür ve ticaret merkezi olmuştur. Bu kadim kenti bütün özellikleriyle tanımak ve tanıtmak büyük bir önem taşımaktadır.

   Anadolu toprakları, içinde bin bir tarihi ve kültürel zenginliği barındıran, bolluğun ve bereketin simgesi olan bir coğrafyadır.

   Tabiat ananın bütün cömertliğini insanoğluna sunduğu bu nadide topraklarda, daha nice tarihi ve kültürel hazineler saklıdır.

    Hayallerde sınır yoktur, hayal gücünüz ne kadar geniş olursa düşünce dünyanız da bir o kadar zengin olur.

   Toprak ana cömerttir ve insanoğluna her zaman yeni armağanlar verir.

   Geçmişi geri getirmek mümkün değildir; tarih, insanoğlunun asla hükmedemediği bir olaylar ve olgular bütünüdür.

    Hayat mucizelerle doludur ve kötü olaylar bazen zaman içerisinde güzel sonuçlar doğurabilir.

   Zeugma Çingene Kız, her çocuğun kitaplığında bulunması gereken, anne - babaların çocuklarına, öğretmenlerin öğrencilerine gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceği ve çocuk okurun keyifle okuyacağı nitelikli bir kitap.

   İyi okumalar dileğiyle...