Bilim insanları, kilo vermede devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı. Yapılan araştırmada, PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılmasıyla vücudun metabolizmasının hızlandığı tespit edildi. Bu sayede diyet uygulamadan daha fazla kalori yakılmasının mümkün olabileceği belirtildi. Ayrıca uzmanlar, bu bulgunun obezite ve tip 2 diyabet gibi aşırı kilo ile bağlantılı hastalıkların tedavisinde yeni kapılar aralayabileceğini açıkladı.
PHD2 Geninin Rolü ve Farelerde Elde Edilen Sonuçlar
Nottingham Trent Üniversitesi'nde yürütülen araştırma, PHD2 geninin kahverengi yağ dokusunda vücut metabolizmasını düzenleyen önemli bir unsur olduğunu ortaya koydu. Yapılan testlerde, geni devre dışı bırakılan farelerin, diğerlerine kıyasla yüzde 60 daha fazla kalori yaktığı tespit edildi. Üstelik bu fareler, daha fazla yemelerine rağmen daha hızlı enerji tüketti.
Kahverengi Yağ ve Genin Etkisi Üzerine Derinlemesine Çalışma
PHD2, özellikle soğuk havalarda vücudu sıcak tutan kahverengi yağın düzenlenmesinde kilit rol oynuyor. Araştırmayı yürüten NTU Bilim ve Teknoloji Okulu'ndan Dr. Zoi Michailidou, "Genin etkisini azaltmak aşırı kilolar ve tip 2 diyabet arasındaki bağlantıyı koparabilir. Bu bulgular hastalık riski yüksek olan insanlar için çok önemli." ifadelerini kullandı.
İnsan Üzerindeki Etkileri ve Geleceğe Dair Umutlar
Çalışmalar, PHD2 genini hedef alan bu yöntemin insanlarda da uygulanabilirliğini değerlendirmek için devam ediyor. Dr. Michailidou, "Genin etkisini azaltmanın metabolizmayı artırarak ve sürekli diyet yapmaya gerek kalmadan kilo kaybını sürdürmeye olanak sağlayabileceğini" belirtti.
Aynı zamanda araştırma ekibi, yüksek rakımlarda metabolizmanın hızlandığını göz önüne alarak, bu etkiyi PHD2 geni üzerinde oynayarak taklit etmeyi hedefledi. Fare deneylerinin ardından 5.000’den fazla insanın kan örnekleri incelendi. Sonuçlar, PHD2 proteini seviyesinin göbek yağı fazlalığı ve metabolik hastalık riski ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Araştırmanın sonunda Dr. Michailidou şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yağ hücrelerinin oksijeni algılamasını sağlayan bir proteini ortadan kaldırarak, farelerde ve insan hücrelerinde soğuk sıcaklıklara maruz kalmadıklarında bile kalori yakımının gerçekleşebileceğini gösterebildik."