Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 2026 yılı temmuz ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Verilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi, temmuz ayında 1,2 milyar dolarlık ihracata imza atarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,3 oranında artış kaydetti. Gaziantep ise yüzde 17'lik ihracat artışıyla 1 milyar 11 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

İlk 7 Ayda 6 Milyar Dolar Aşıldı

Yılın ilk yedi aylık döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin toplam ihracatı 7,1 milyar dolara yükselirken, Gaziantep'in ihracatı 6 milyar doları geçti. Aynı dönemde hububat, tekstil ve halı sektörleri ihracattaki yükselişiyle öne çıkarken, kuru meyve sektöründe farklı bir seyir izlendi.

Temmuz ayında bölgedeki diğer illerin ihracat performansı ise Kahramanmaraş'ta 124 milyon dolar, Mardin'de 119,8 milyon dolar, Şanlıurfa'da 39,7 milyon dolar, Diyarbakır'da 22,1 milyon dolar, Malatya'da 20,7 milyon dolar, Kilis'te 14,1 milyon dolar ve Adıyaman'da 12,1 milyon dolar olarak kaydedildi.

Yıldırım: "Yüzde 17 Artış Yaşandı"

M.tuncay Yıldırım

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, açıklanan ihracat rakamlarını değerlendirerek, “Gaziantep’imizin Temmuz 2026 ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 1 milyar 11 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında ise şehrimizin toplam ihracatı 6 milyar doları aştı. Küresel ekonomideki belirsizliklere ve zorlu piyasa koşullarına rağmen üreten, ihracat yapan ve ülkemize değer katan Gaziantep, gücünü bir kez daha ortaya koydu. Bu başarıda emeği bulunan bütün ihracatçı üyelerimizi, üreticilerimizi ve kıymetli çalışanlarını yürekten kutluyor; şehrimizin üretim ve ihracat yolculuğuna katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar Yeni Pazarlara Yöneliyor

GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, küresel ticarette yaşanan değişimlere dikkat çekerek ihracatçıların yeni koşullara uyum sağlayabilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti. Birliklerin düzenlediği organizasyonların firmaların yeni iş bağlantıları kurmasına, mevcut pazarlardaki etkinliğini artırmasına ve farklı pazarlara açılmasına katkı sunduğunu ifade eden Akcan, ihracatın sürdürülebilir büyümesi için sektör temsilcileriyle iş birliği içerisinde çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.

Çin Pazarında Yeni İş Birlikleri Hedefleniyor

Temmuz ayında ihracatı desteklemeye yönelik faaliyetler kapsamında Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen DOKU Kumaş Tasarım Yarışması'nın ilk jüri değerlendirmesi gerçekleştirildi. Jüri üyeleri, tasarım odaklı üretim ve katma değerli ürünlerin ihracattaki rekabet gücünü artırdığına dikkat çekti.

Komisyon Tepkisi Büyüyor
Komisyon Tepkisi Büyüyor
İçeriği Görüntüle

Öte yandan Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de Çin'in Şanghay ve Guangzhou kentlerinde Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenledi. Program kapsamında bölge firmalarının Çin pazarındaki ticari ilişkilerini geliştirmesi amacıyla çok sayıda ikili iş görüşmesi yapıldı.

ABD'nin Vergi Kararı Yakından İzleniyor

Gai̇b Koordinatör Başkanı Mete Akcan

Küresel ticarette yaşanan son gelişmeleri değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, ABD'nin uygulamaya aldığı yeni vergi düzenlemelerinin Türkiye ihracatı açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Akcan değerlendirmesinde, "Türkiye’ye uygulanacak yüzde 12,5 oranındaki ek gümrük vergisi, ABD’li ithalatçıların maliyetlerini artırırken Türk ihracatçısının mevcut pazar payını korumasını da zorlaştıracaktır. Rakiplerimize uygulanan oranlara da baktığımızda Arjantin, Bangladeş, Kamboçya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Malezya, Meksika, Pakistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelere %10 olarak uygulanacak olan ek verginin Türkiye’nin rekabet gücünü azaltacağı açıktır. Küresel ticarette yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek ihracatçılarımızın rekabet gücünü koruyacak çalışmaları sürdürmeye devam ediyoruz. Katma değerli üretimin artırılması, tasarım odaklı yaklaşımın güçlendirilmesi ve ihracatçılarımızın mevcut destek mekanizmalarından etkin şekilde faydalanması, ihracatımızın sürdürülebilir büyümesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kamu kurumlarımız ve sektör temsilcilerimizle iş birliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmaların önümüzdeki dönemde olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Nesrin Özçay