Kalp damar hastalıklarında tüketimde, sağlıksız beslenme, aşırı alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi durumlar ise önlenebilir ve düzeltilebilir risk faktörleri olarak sıralandı.
“Sigara Ömrünüzden 20 Yıl Çalıyor”
Kalp damar hastalıklarında en önemli risk faktörünün sigara olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duygu, sigaranın sadece kalp damar tıkanıklığına değil birçok hastalığa da neden olduğunu kaydetti. “Sigara tüketimi maalesef ömrümüzden yirmi yıl çalıyor. Aktif içicilik kadar pasif içicilik de ciddi bir sağlık sorunu. Kişiler sigara içilen ortamlardan uzak durmalı” dedi.
Düzenli olarak sigara içen kişilerin yüzde 50’sinin sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Duygu, bu ölümlerin önemli bir kısmının orta yaş grubunda görüldüğünü ve içilen sigara miktarının doğrudan kalp, kanser ve solunum hastalıklarıyla ilişkili olduğunu söyledi.
Gençlerde Kalp Krizi Riski Artıyor
KKTC’de en sık görülen hastalığın kalp damar hastalıkları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hamza Duygu, bu hastalıkların artık sadece ileri yaşlarda değil gençlerde de sık görüldüğünü belirtti. Gençler arasında yaygınlaşan zararlı madde kullanımı, sağlıksız beslenme ve düzensiz uyku gibi alışkanlıkların kalp krizini tetikleyebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Duygu, özellikle enerji içecekleri ve keyif verici maddelerin kalp ritim bozukluklarına ve kriz riskine neden olabileceğini belirtirken, “Yirmili ve otuzlu yaşlardaki bireylerde kalp damar tıkanıklığına daha sık rastlıyoruz. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri sigara kullanımıdır” dedi.
Kalp Sağlığı İçin Eğitim Şart
Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının çocuklukta kazanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Duygu, bu yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğini söyledi. Obezite ve hareketsiz yaşamla mücadeleye dikkat çeken Prof. Dr. Duygu, eğitim yoluyla toplumda farkındalık oluşturulabileceğini vurguladı.
“Okullarda fiziksel aktivite derslerinin yanında beslenme eğitimi de verilmelidir. Öğrencilere günde en az bir saat beden eğitimi imkânı sağlanmalı, erişkinler için ise spor merkezlerinin sayısı ve kalitesi artırılmalıdır” diye konuştu.
Sağlıklı Beslenme ile Kalbinizi Koruyun
Düzenli ve dengeli beslenmenin kalp sağlığı açısından kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Duygu, sağlıklı beslenmenin birçok riski azaltabileceğini söyledi. Özellikle aşırı kilo, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların gelişiminin geciktirilebileceğini veya önlenebileceğini belirtti.
Aşırı kalori ve tuz tüketiminin sınırlandırılması, hayvansal yağların azaltılması, taze sebze ve lifli yiyecekler ile balığın daha çok tüketilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Duygu, “Zeytinyağı ve balığın bol tüketildiği bölgelerde kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranları daha düşüktür. Toplam enerjinin en fazla yüzde 30’unun hayvansal yağlardan sağlanması gerekiyor” dedi.