Kanın pıhtılaşma yeteneğini bozan ve genellikle genetik geçişli bir rahatsızlık olan hemofilinin, daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü vurgulayan Özgümüş, “Her 10 bin doğumda bir erkek çocuk hemofili ile dünyaya geliyor” dedi.
Diş Çıkarma ve Aşı Döneminde Uzayan Kanamalara Dikkat
Dr. Özgümüş, hemofilinin genellikle çocukluk çağında fark edildiğini belirtti. “Diş çıkarma döneminde, küçük çarpmalarda ya da aşı uygulamaları sırasında normalden uzun süren kanamalar ilk uyarıcı belirtiler olabilir” diyen Özgümüş, sünnet sonrası uzamış kanamanın da hemofili işareti olabileceğini söyledi.
Ailede Hemofili Öyküsü Varsa Daha Dikkatli Olunmalı
Ailede hemofili geçmişi bulunan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özgümüş, bu durumda hemofilinin erken fark edilmesinin mümkün olduğunu vurguladı.
İç Kanama Tehlikesi: Sessiz ve Tehlikeli
Hemofilinin sadece açık yaralarda değil, iç kanamalarla da kendini gösterebileceğine dikkat çeken Özgümüş, “Eklemler ve kas dokusu içindeki tekrarlayan kanamalar, zamanla hareket kısıtlılığına, eklem deformitelerine ve kalıcı hasara neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Bu tür kanamaların, ciltte morluklar, eklemlerde ve kaslarda şişlik ve ağrı şeklinde ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Özgümüş, hemofilinin erken teşhis ve düzenli tedaviyle kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi.
Kaynak:Türkiye Gazetesi