Marmara Üniversitesi (MÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Göçmen, ağız sağlığının sadece çürük ve diş kaybıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda diğer hastalıkların da habercisi olabileceğini belirtti.
Ağız Kanserlerinde Erken Teşhis Hayat Kurtarabilir
Ağız kanserlerinin günümüzde sıklıkla karşılaşılan ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Göçmen, bu hastalığın erken evrede diş hekimleri tarafından tespit edilebildiğini söyledi. Ağızda oluşan lezyonların uzun süreli olması, şişliğe, enfeksiyona ve akıntıya neden olması durumunda mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerektiğini vurgulayan Göçmen, “Bu tür lezyonlardan biyopsi alınarak gerekli tanılama süreci başlatılmalıdır” dedi.
Ağız kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastalarda, rehabilitasyon sürecinde birçok problem yaşandığını hatırlatan Göçmen, çene cerrahları ve diş hekimlerinin bu sürece en başından dahil edilmesinin, tedavi başarısını artıracağını söyledi.
Avrupa, Türkiye’den 5 Kat Daha Fazla Diş Hekimine Gidiyor
MÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Umut Aslan, diş çürüğünün dünyada gripten sonra en sık rastlanan ikinci hastalık olduğunu ifade etti. Ağız ve diş sağlığının temelinde hijyenin yer aldığını belirten Aslan, Avrupa’da diş hekimine gitme sıklığının Türkiye’nin 5 katı olduğunu, Almanya’da neredeyse her bireyin günde iki kez dişlerini fırçaladığını söyledi.
Türkiye’de ise her 5 bireyden yalnızca biri günde iki kez diş fırçalıyor. Bu durumun ağız sağlığı problemlerine neden olduğunu belirten Aslan, çocuk yaşlardan itibaren diş hekimi ziyaretlerinin önemine dikkat çekerek “Diş hekimi korkusunu değil, sevgisini kazandırmalıyız” dedi.
Ağız Sağlığı Genel Sağlığın Temelidir
Doç. Dr. Aslan, sağlıklı bir bedenin, sağlıklı beslenmeyle mümkün olduğunu, beslenmenin ilk adımının ise iyi bir ağız sağlığına sahip olmak olduğunu vurguladı. Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun yaklaşık yüzde 10’luk bir oranı oluşturduğunu ve bu yaş grubunun yarısına yakınının tam dişsizlik yaşadığını belirten Aslan, bu durumun yaşlı bireylerde genel sağlık problemlerini daha da artırabildiğini söyledi.
Bir Günde Diş Protezi Mümkün
Dijital diş hekimliği uygulamaları sayesinde geçmişte haftalar süren protez tedavilerinin artık bir gün içinde tamamlanabildiğini kaydeden Doç. Dr. Aslan, modern teknolojiler sayesinde implant uygulamalarının da yaygın hale geldiğini ifade etti.
Ağız Hijyeninde Aile Rolü Büyük
MÜ Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Selin Güngörmek ise diş çürüğünün en sık karşılaşılan diş hastalıklarından biri olduğunu belirtti. Ağız sağlığı için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Uygun macunla düzenli diş fırçalama
Diş ipi veya diş arası fırçasıyla ara yüzey temizliği
Destekleyici olarak ağız gargaralarının kullanımı
Güngörmek, çocukların ağız bakım alışkanlıklarını ailelerinden öğrendiklerini ve diş fırçalamanın çocuklara sevdirilmesi gerektiğini ifade etti. “Anne ve babalar, çocuklarıyla birlikte ayna karşısında diş fırçalayarak onlara örnek olmalı” dedi.
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, erken yaşta kazanılacak alışkanlıkların yaşam boyu sağlıklı kalmanın temel anahtarlarından biri olduğunu vurguladı.