Son zamanlarda kızıl toza bağlı olarak akciğer sağlığı için çok olumsuz etkileri olan bir süreç olduğunu belirten Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Funda Uluorman, "Altta yatan bir hava yolu hastalığı varsa astım KOAH gibi hastalıkların alevlenmelerine, atak tablosunun gelişmesine neden oluyor. Sağlıklı bireylerde de yine birtakım sorunlara neden olabiliyor. Üzerinde özellikle durmamız gereken nokta onların da akciğer sağlığını olumsuz etkileyip duyarlılaşmaya havayolu hastalıklarında artmaya neden olabiliyor. Bu konuda özellikle çocuklar ve yaşlılar daha fazla etkilenen grup olmaktadırlar. Geçirdiğimiz üst solunum enfeksiyonları özellikle şu geçiş dönemi dediğimiz sonbahar dönemlerinde çok fazla arttıkça bu süreç daha da hızlanıyor" dedi.
Enfeksiyon dönemlerinde semptomların başlangıcının genelde üst solunum enfeksiyonları, boğaz ağrısı, hafif halsizlik, kırgınlık ve kas eklem ağrıları olduğunu belirten Uluorman, "Septomlar çok rahatsız edici değilse istirahat ederek, bol sıvı alarak evde tedavi edilebilir. Ama özellikle yaşlılar ve çocuklar daha fazla etkilendiği için onlar da daha hassas davranmak gerekebilir. Hastaneye daha hızlı başvurmaları gerekebilir. Genç hasta grubu bu süreci evde bakım yaparak geçirebilir. Eğer bu süreç uzarsa kişinin semptomları daha ağır ve kontrol edilemez boyuta gelirse mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek alması gerekir" diye konuştu.
Bu dönemlerde özellikle kalabalık ortamlarda çok fazla bulunmamanın faydalı olacağını ifade eden Uluorman, "Temas çok önemli. Hasta insanlarla yakın temasta bulunmamak ve kişisel direncimizi iyi tutmak önemli. Enfeksiyonların gelişmesi için tabii ki biz mikroorganizmaları alıyoruz çevreden ama direncimiz iyi olduğu sürece hastalık gelişmiyor. Kendi direncimizi iyi tutmalıyız. En önemli faktörler sağlıklı beslenmek, uyku düzenini iyi tutmak, stresten uzak durmakta fayda var" şeklinde konuştu.
Göğüs hastalıkları olarak altta yatan bir akciğer hastalığı, astım ve KOAH gibi hastaların alevlenme dedikleri tablolarına rastladıklarını aktaran Uluorman, "Bu da tamamen geçirilmiş enfeksiyonlar sonrasında ya da maruz kaldıkları toz, duman gibi bir takım sıkıntılı süreçlerden sonra ortaya çıkıyor. Bu süreçler maalesef bu hastalarda astım ve KOAH hastalarında alevlenme tablolarına neden oluyor. Biz polikliniklerimizde daha çok bu hastaları görüyoruz" ifadelerini kullandı.