Eczacılar, uygulanan ilaç fiyat politikaları, ilaçta dışa bağımlılık, ilaç krizi, maliyet ve fiyat artışları gibi dile getirdikleri sorunlar altında vatandaşlara hizmet vermeye devam etme mücadelesinde miting kararı alarak binlerce eczacı ve eczane çalışanı ile birlikte miting alanında taleplerini dile getirmişlerdi.

“BİRÇOK İLAÇ BULUNAMIYOR”

Sorunlarının devam ettiğini ve eczanelerde büyük bir ilaç krizi yaşandığını dile getiren Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı M. İrfan Demirci, “İlaç yokları bir halk sağlığı sorununa dönüşüyor. Yok sayarak çözülemez. Sağlığı sunan, yöneten, finanse eden; Sağlık Bakanlığı, SGK, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sesleniyorum. Eczacı ve hasta zorda bu konuda yardım atmanız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Eczanelerde yaşanan sorunlara değinen, “Gelinen noktada dört ilaçtan biri yokta. Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardan, bebeklerimizin çocuklarımızın soğuk algınlıklarında kullanılan antibiyotikler, ateş düşürücülere kadar birçok ilaç bulunamıyor. Üstelik eczanede gelen gün gideni aratıyor” dedi. 

“KAMU ECZACILARI İÇİN ADALET”

Kamu eczacılarının 2021 yılında 756 milyon 186 bin 81 adet ilacı hastanelerde yatan hastalara ulaştırdıklarını aktaran Başkan Demirci, “Hastanede, toplum sağlığı merkezinde, sağlık müdürlüğünde, üniversitede, sosyal güvenlik kurumunda, kısacası ilacın olduğu her yerde eczacılar vardır. Eczacılar ilaç hazırlamada, stok yönetimi ve sipariş kontrolünde, kemoterapi ve radyoterapide, TPN, tıbbi sarf yönetimi ve acilde eczacılar vardır. Eczacılar sağlık hizmetinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Biz hep birlikte kamuda eczacı var diyoruz. Eczacının aldığı 5 yıllık bilimsel eğitim ve sunduğu hizmetin karşılığı verilmelidir. Unutulmamalıdır ki kamu eczacısı ilaç alanında uzman stratejik personeldir. Sağlık hizmetine 7 gün 24 saat kesintisiz katkı sunan kamu eczacılarının görev tanımı yapılmalı ve çalışma koşulları iyileştirilmeli, özlük hakları aldıkları eğitime yaraşır hale getirilmeli, mesleki itibarları iade edilmelidir. Açlık sınırında yaşayan kamu eczacı emekleri için gerekli düzenleme yapılmalıdır” diyerek kamu eczacıları için adalet istedi.

Editör: Haber Merkezi