Güvenlik; barınma ve beslenmeden sonra en temel bir ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Kamu kurumları başta olmak üzere birçok alanın güvenliği, özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanıyor. Özel güvenlik sektörünün Türkiye’nin en büyük istihdam alanlarından biri olduğunu söyleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, 2023 yılı itibariyle 350 bini aşkın özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini söyledi. Sektörün ekonomik değerinin 3 milyar euronun üzerinde olduğunu belirten ŞAHAN, “2024 yılında sektörde yüzde 8 oranında büyüme öngörüyoruz. Özlük hakları, eğitim, iş sağlığı güvenliği, çalışma şartları, emeklilik ve sigorta avantajlarının sağlanması, özel güvenlik görevlilerinin daha uygun şartlarda hizmet vermesine olanak tanıyacak. Böylece sektör, gereksinimi olan personel sayısına daha kolay ulaşabilecektir" diye konuştu.

Özel güvenlik görevlileri, Türkiye’nin dört bir yanındaki alışveriş merkezlerinde, yaşam alanlarında, havalimanlarında ve en ücra noktalardaki barajlar gibi birçok alanda hizmet veriyor. Özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturma misyonuyla uygulamalar gerçekleştiren Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, 2023 yılını değerlendirirken, 2024 yılında hayata geçirilmesi planlanan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.

 

2023 yılının GÜSOD açısından pandemi sonrasında çalışmalara yön verebilmek adına daha organize geçtiğini ifade eden ŞAHAN, 2024’te sektör açısından atılabilecek adımların hayata geçme şansının daha fazla olabileceğini söyledi. Bu konuda hazırlıklarının tam olduğunu belirten ŞAHAN, “2023’te özellikle genel kolluğun yardımcısı olma misyonumuz dikkate alınarak kamu otoriteleri önderliğinde hayat geçen KAAN Projesindeki uygulama revizyonları ile denetimde yaşanan sorunlara bakış ve ihtisaslaşma eğitimlerini temin etmek için yapılan ÖZGE Projesi çalıştayının sektörümüzdeki tüm dinamikler değişmeye başlayacak. Özel güvenlik görevlileri, hizmet vereceği alanda ihtisaslaşacak. Tüm operasyonlarımızda; çalışanlarımızın özlük hakları, teknolojik gelişmeler yer alacak. Bu gelişmelerle 2024 yılında daha somut adımlar görebileceğiz” dedi.

 

SEKTÖRÜN EKONOMİK DEĞERİ 3 MİLYAR EURONUN ÜZERİNDE

Özel güvenlik sektörünün teknolojik yatırımlar ve istihdam kaynağı açısından ekonomik değerinin 3 milyar euronun üzerinde olduğunu açıklayan ŞAHAN, bu rakamın küresel oyuncularla birlikte daha da arttığını belirtti. Özel güvenliğin Türkiye’nin en büyük istihdam yaratan sektörleri arasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen ŞAHAN, “Ülke genelinde 1563 özel güvenlik şirketi ve 521 özel güvenlik eğitim kurumu bulunuyor. 2023 yılı itibariyle 350 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam ediliyor. 5188 sayılı yasaya göre, eğitim alıp sertifika sahibi olanların sayısı ise 750 binin üzerinde. An itibariyle en fazla istihdamın olduğu olan illerimiz arasında; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Kocaeli, Konya, Gaziantep, Mersin ve Adana yer alıyor. Önümüzdeki dönemlerde ise Tekirdağ, Muğla, Urfa illerinde muhtemel istihdam artışı olması dikkat çekecek gibi görünüyor. Son yıllarda, kadın özel güvenlik görevlisi sayısında artış yaşandığını görüyoruz. Şu an 49 binin üzerinde kadın özel güvenlik görevlisi; çoğunlukla hastaneler, öğrenci yurtları, havalimanları, konut siteleri, alışveriş merkezleri ve üniversitelerde istihdam ediliyor. Sektördeki özel güvenlik görevlilerinin yüzde 14’ünü kadın personeller oluşturuyor. 2024 yılında özel güvenlik sektöründe, yüzde 8 oranında büyümenin gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.