Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kuzey Yarımküre’de yıllık grip mevsiminin yaşandığına dikkat çekti. Küresel grip aktivitesinin şu anda normal aralıkta seyrettiğini belirten Ghebreyesus, ağustos ayından bu yana DSÖ’nün birçok ülkede H3N2 influenza virüsünün “K alt sınıfı” olarak adlandırılan türlerinde hızlı bir artış gözlemlediğini ifade etti.

KKKA aşısında kritik eşik aşıldı
KKKA aşısında kritik eşik aşıldı
İçeriği Görüntüle

“Önemli bir mutasyona işaret ediyor”

Ghebreyesus paylaşımında, mevcut verilerin hastalık şiddetinde belirgin bir artış göstermediğini ancak bu alt sınıf H3N2 virüslerinin önemli bir mutasyona işaret ettiğini vurguladı. DSÖ Genel Direktörü, gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Aşı vurgusu

Aşıların önemine de değinen Ghebreyesus, özellikle grip komplikasyonları açısından risk grubunda bulunan kişiler ile bu kişilere bakım hizmeti verenler için aşının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye için risk yok açıklaması

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Avrupa’da yayılan H3N2 virüsünün Türkiye açısından herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Demirkol, “Bu doğal olarak beklediğimiz bir dönem varyantı. İnfluenza virüsü her yıl mutasyona uğrayarak gelir” ifadelerini kullanarak kamuoyuna güven verdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı