Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tek bir çalışanın gelirinin açlık sınırının altında kaldığını vurguladı. Yıldırım, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaşın giderek daha büyük bir ekonomik baskı altında kaldığını belirtti.
Yıldırım, “Bir ailede 4 kişinin birden çalışması halinde bile ne yazık ki ancak yoksulluk sınırının üzerine geçmektedir. Tek bir kişinin çalıştığı durumda asgari ücret, açlık sınırının altında olmaya devam etmektedir. Devletin yürütmüş olduğu ekonomi politikaların bütün faturasını alın teriyle çalışan emekçi insanların, köylü ve çiftçinin sırtına yüklenmesini asla kabul etmiyoruz” dedi.
Market Enflasyonu Yükselmeye Devam Ediyor
Ekonomide yaşanan sıkıntıların market fiyatlarına da doğrudan yansıdığını ifade eden Yıldırım, “Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge ve Kamu-Ar ekibinin yapmış olduğu şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı sonuçlandı. Maliye Bakanı her ne kadar ekonomi iyi gidiyor dese de marketlerde yapılan araştırmalarda ve incelemelerde enflasyon artışının hala devam ettiği, yoksulluk ve açlık sınırı yaşayan vatandaşlarımızın artan bir şekilde baskı altında kalmaya devam ettiği görülüyor” dedi.
Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kaldı
Şubat ayı açlık sınırının, sadece aralık ayına kıyasla 550 TL arttığını ve 24 bin 210 TL’ye yükseldiğini belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Şubat ayında açlık sınırı sadece aralık ayına göre 550 lira artmış ve 24 bin 210 TL’ye çıkmıştır. Şu anki rakam, devletin vermiş olduğu asgari ücretin, 2 bin 100 lira üzerindedir. Daha ocak ayında verilmiş asgari ücret ki, toplumda çalışan yüzde 60’lık-70’lik kısmını karşılayan bir asgari ücrettir. Dolayısıyla bütün çalışanlar açlık sınırının altında yaşamaya mahkum durumdadır.”
Ankara’daki en çok tercih edilen marketlerde yapılan araştırmalara göre, gıda ürünlerindeki fiyat artışları devam ediyor. Yapılan incelemelerde şubat ayı fiyat değişimleri şu şekilde sıralandı:
• Et, balık ve yumurta: 123 TL zam
• Kuru bakliyat: 17 TL zam
• Süt, yoğurt ve peynir: 266 TL zam
• Meyve: 103 TL zam
• Sebze fiyatları: 252 TL düşüş
Sebze fiyatlarında düşüş görülse de, ekmek, un, makarna, pirinç, bulgur, şeker, bal ve pekmez gibi temel gıda ürünlerinde fiyat artışı devam ediyor.
Açlık ve Yoksulluk Sınırı Sürekli Artıyor
Açlık sınırı hesaplanırken, yetişkin bir erkek, kadın, çocuk ve genç bireylerin günlük tüketmesi gereken kalori miktarının dikkate alındığını belirten Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, yapılan hesaplamalar doğrultusunda açlık ve yoksulluk sınırının sürekli yükseldiğini bildirdi.
Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı, Şubat 2025 itibarıyla 75 bin 342 TL’ye ulaştı. Yıldırım, konuyla ilgili olarak, “Yani bırakınız 3 kişinin çalışmasını, bir ailede 4 kişinin birden çalışması halinde bile ne yazık ki ancak yoksulluk sınırının üzerine geçmektedir. Tek bir kişinin çalıştığı durumda asgari ücret, açlık sınırının altında olmaya devam etmektedir. Şubat ayında yoksulluk sınırı 3 bin 413 lira, 1 yılda ise 22 bin 966 lira azalmıştır.” dedi.
Son olarak, emekçilerin, köylülerin ve çiftçilerin ekonomik sıkıntılarının giderek arttığını belirten Yıldırım, hükümetin ekonomi politikalarına tepki göstererek, “Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak devletin yürütmüş olduğu ekonomi politikaların bütün faturasını alın teriyle çalışan emekçi insanların, köylü ve çiftçinin sırtına yüklenmesini asla kabul etmiyoruz. Bunun düzeltilmesi için de gereken her türlü mücadeleyi yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.