Son dönemde birçok ürün ve hizmetin fiyatı artarken, ekmek zamları da vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Fiyat artışıyla birlikte yoksul kesimin ekmek tüketimini azaltmak zorunda kaldığını vurgulayan Gürer, fırıncıların da ciddi maliyet baskısı altında olduğuna dikkat çekti.

Gürer, “Artan fiyatlarla ilgili doğal olarak fırıncıları da suçlayan ya da yargılayanlar var ama işin özü siyasi iktidar sorumluluğundadır. Çünkü fırıncılarla konuştuğunuz zaman diyor ki: ‘Un arttı, tuz arttı, maya arttı, kira arttı, işçilik arttı, nakliye arttı, yumurta arttı, elektrik arttı, doğal gaz arttı, akaryakıt arttı; ben ne yapayım, nasıl bu işi sürdüreyim?’ Esnafı sorumlu göstermek yerine, sorumluluğu gerçek anlamda üstlenmesi gereken iktidar, bu konuda almadığı önlemlerin hesabını vermelidir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Gürer: TMO İthalatçıya Dönüştü

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) artık üreticiyi desteklemekten çok ithalatçı konumuna geldiğini söyleyen Gürer, Türkiye’de buğday üretiminde yaşanan düşüşe dikkat çekti. Gürer, “Geçen yıl 1 milyon 200 bin ton TÜİK verilerine göre buğday üretimimizde düşüş oldu. Normalde Türkiye 20-22 milyon ton aralığında buğday üretse de bu Türkiye için yeterli değil” dedi.

Sorunun çözümü için tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini belirten CHP’li vekil, şu önerilerde bulundu:

“Bu bağlamda yapılması gerekli olan; üretim öncesinden başlayarak mutlak surette tohumda ve gübrede sübvansiyon sağlanmalı. Ayrıca, üretilmiş ürünün alım fiyatları yüksek tutularak üretimin artırılmasının buğdayda yolu açılmalı. Ardından, Toprak Mahsulleri Ofisi belli dönemler için ortaya çıkan sorunları yok etmek amacıyla sübvansiyon sağlayıp uygun fiyatla buğdayı sanayiciye vermelidir. Ne sanayici kazancından vazgeçer ne fırıncı vazgeçer ama bunun olumsuzluğunu ortadan kaldırmak, siyasi iktidarın öncelikle yapacağı düzenlemelere bağlı.”