DMM, sosyal medyada yayılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

“Herhangi bir yasaklama söz konusu değil”

Sosyal medyada yer alan bazı paylaşımlarda, elektrikli araçların evlerde şarj edilmesine yönelik yeni bir yasak getirildiği, mevcut cihazların söktürüleceği ve kurallara uymayanlara yüz binlerce liralık cezalar kesileceği öne sürüldü.

İddialara ilişkin açıklama yapan DMM, “Herhangi bir yasaklama kesinlikle söz konusu değil” ifadelerini kullandı. Mevcut şarj cihazlarının söktürüleceği veya elektrikli aracını evinde şarj edenlere ceza uygulanacağı yönündeki paylaşımların da gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Yakıt ışığı yandıktan sonra aracınız kaç kilometre gider?
Yakıt ışığı yandıktan sonra aracınız kaç kilometre gider?
İçeriği Görüntüle

Çok katlı binalarda kurallara dikkat

Açıklamada, konunun özellikle çok katlı binalarda elektrik tesisatına proje dışı, izinsiz ve teknik şartlara uygun olmayan müdahalelerin önüne geçilmesiyle ilgili olduğu vurgulandı. Düzenlemelerin yangın ve kaza risklerini azaltarak can ve mal güvenliğini sağlamayı amaçladığı ifade edildi.

İkiden fazla bağımsız bölüm bulunan yapılarda şarj ünitelerinin bina yönetiminin bilgisi dahilinde kurulması, gerekli izinlerin alınması ve ihtiyaç halinde proje tadilatı yapılması gerektiği belirtildi. Kurulumların onaylı projeye ve teknik güvenlik standartlarına uygun olması gerektiğinin altı çizildi.

Ceza iddialarına da açıklık getirildi

DMM, gündeme gelen para cezalarının elektrikli araçların evde şarj edilmesine yönelik yeni bir yaptırım olmadığını bildirdi. Cezaların sayaç dışı bağlantı, kaçak veya usulsüz elektrik kullanımı gibi mevcut mevzuata aykırı durumlar için uygulandığı belirtildi.

Kaynak: Haber merkezi