Eğitimci - Yazar Elif Akardaş tarafından yazılan Orta Çağ'ın En Büyük Mucidi Cezeri isimli kitap, "zamanın harikası" olarak adlandırılan, mekatronik biliminin öncüsü, 60 makinenin mucidi, sibernetik bilgini ve bilgisayarın temelini atan ünlü âlim Cezeri'nin hayatını anlatan biyografik bir eser niteliği taşıyor.

   Elif Akardaş bu kitapta, hitap ettiği okuyucu kitlesinin ilgi, algı ve kültür seviyesini göz önünde bulundurarak düz ve minimal bir anlatım tarzını tercih etmiş. Kitabın kurgusunda hem her sahnenin betimlemesi yapılmış; hem de görsel motiflerden yararlanarak, anlatının çocuk okurun zihninde canlandırılması sağlanmış. Sade ve temiz bir Türkçe'nin kullanıldığı kitap, akıcı diyaloglar eşliğinde ilerliyor. Kitapta hayal gücünün, ilmin en önemli sac ayaklarından biri olduğuna dikkat çekilmiş. Anlatımbilimsel çerçevesini didaktik bir atmosfer etrafında kuran kitabın tematik alt yapısına inildiğinde ise çalışkanlık, azim, sabır, ilim aşkı, cesaret ve tevazu gibi daha birçok konuya vurgu yapıldığı görülüyor. Kitap Cezeri'nin şahsında ilim yolunda kibirden uzak durarak yürümeyi öğütlerken, dinî motifler yoluyla da manevî değerlerin altını kalın çizgilerle çiziyor.

   Türk - İslâm tarihi, Cezeri gibi insanlık tarihindeki bilimsel ve teknolojik birçok gelişmeye üst düzeyde katkı sağlayan ve dünya medeniyetine yön veren birçok değerli âlim kazandırmıştır. Bu bilginleri tanımak, tanıtmak, gündeme getirmek, bilim tarihimizi öğrenmek, öğretmek hepimizin ortak görev ve sorumluluklarından biridir.

   Kitabın alt metninde ise, bu milletin çocukları tarihinde var olan bu kıymetli şahsiyetleri tanıyarak ve bu bilginlerden ilham alarak, dünya bilim ve teknoloji sahnesinde yeniden etkin bir güç olmasını sağlayacak motivasyonu kendinde bulacaktır, mesajı yer alıyor. Bu toprağın çocukları eğer doğru bir şekilde yönlendirilir ve onlara rehberlik edilirse gelecekte güçlü bir Türkiye'nin inşa edilmesi ve "Türkiye Yüzyılı" rüyasının gerçekleşmesi hiç de uzak bir ihtimal olarak görülmemektedir.

   İyi okumalar dileğiyle...