Değerli dostum, hemşerim Abdulkadir Evişen bir Gaziantepli olarak, Türkçenin, Antep ağzının sevdalısıdır. Mesleği mühendislik olmasına rağmen Gaziantep ağzında yer etmiş sözcüklere, deyim ve atasözlerine olan merakını ve ilgisini de yakından bildiğim bir dostumdur.

Abdulkadir Evişen ’in Antep ağzına, deyim ve atasözlerine olan merakı onu kültürümüzün yaşatılması uğrunda meşakkatli bir çalışmanın içine itmiş, Türkçe sevdalısı biri olarak yılların birikimi olan beş ciltlik bir kitabın ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

Bu değerli çalışmanın ilk üç cildi;” Gaziantep’te söylenen deyimlere ve Atasözlerine”, son iki cildi ise “Deyim ve atasözleri sözlüğü” olarak yayımlanmıştır. 

Bu eser Antep ağzı yanında milli kültürümüzün temel direği olan Türkçenin zenginliklerini ortaya koyması bakımından çok önemli buluyorum.

Her dil, konuşulduğu toplumun aynasıdır. Onun yaşam biçimini, maddi ve manevi değerlerini, inanç sistemini, hayata ve dünyaya bakış açısını tüm yönleriyle ortaya koyar.

Türkçemiz de bizi tarif eder. Bizi anlatır. Bizi yaşatandır.

Türkçe sözcükler, bu sözcüklerle anlam kazanan; zamanın imbiğinden süzülerek gelen deyim ve atasözleri bizim ruh aynamız, dünyaya bakışımız, hayatla irtibatımızdır.

Türkçe geleceğimizdir.

Bu nedenle Abdulkadir Evişen in bu beş ciltlik kitabı pek çok şeyi hatırlamamıza, hatırladıklarımızı yaşatmaya ve dilimizi daha çok sevmemize vesile olacaktır.

Bu çalışamaya baktığınızda eleştirilecek hususlar bulabilirsiniz. Ama unutulmamalıdır ki O bu çalışmasıyla her biri bir tarafta kalan, özellikle de Antep ağzında yer etmiş dilimizin zenginliklerini bir araya getirerek, kültür hayatımıza önemli bir katkı sağlamıştır. O bu kitaplarla kültürel zenginliğimizi bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Abdulkadir Evşen’i yürekten kutluyorum. Ayrıca bu çalışmayı kitap haline getiren “GAZİKÜLTÜR A.Ş “ yi de bunu kültür dağarcığımıza dahil etmesinden dolayı tebrik ediyorum.

Hayırlı uğurlu olsun.