Ramazan Bayramı tatili için planlar yapılmaya başlandı. Ancak, sahte tatil siteleri üzerinden dolandırıcılık yapanların artmasıyla birlikte insanlar dolandırılmaktan endişe ediyor. Tatil dolandırıcılığına karşı dikkatli olmanın önemi vurgulanırken, Tüketiciler Derneği(TÜDER) Başkanı Levent Küçük, dolandırıcılık türlerini ve önlemleri anlattı.
Dolandırıcılığın 3 Farklı Türü
Levent Küçük, tatil dolandırıcılarını şu şekilde sıraladı:
"Bayram tatili gibi özel günlerde üç tip dolandırıcı var. Birincisi uzun tatil dönemlerinde sahte tatil satanlar, ikincisi kapasitesinin üzerinde satış yapanlar ve üçüncüsü işletmesini verdiği hizmetten farklı gösterenler, sunduğu hizmetleri eksik yapanlar var. Bu yüzden tatil yerine dikkat edilmeli."
Sahte Tatil Sitelerini Anlamanın Yolları
Sahte tatil sitelerine karşı Levent Küçük'ün önerileri şu şekilde:
"Arama motorlarında tatil satışı yapan turizm firmalarını ararken ilk karşımıza çıkana kapılmamalıyız. Çünkü bu kişiler sahte siteleri öne çıksın diye reklam ücreti ödüyorlar. Güvenli bir site olup olmadığını telefondan teyit etmek ve verdikleri adrese bakmak gerekiyor. Tatil ücretini öderken tüzel kişilik adına para gönderilmeli. Herhangi bir isim soy isim adına para gönderilmemeli. Mutlaka güvenilir firmalar tercih edilmelidir."
Şikâyet Nereye Yapılmalı?
Tatilde aksi bir durumla karşılaşanlara tavsiyede bulunan Küçük, şunları söyledi:
"Kapasite üzerinde tatil satışı yapan kişiler için tutanak tutulmalı. İstenen hizmetin verilmediğine dair fotoğraf çekilmeli. Turizm İl Müdürlüğüne ve Turizm Bakanlığına şikâyet edebiliriz. Maddi zarar için tüketici hakem heyetine başvurmalıyız. Dolandırıcılık olursa Cumhuriyet Savcılığına başvurulmalıdır."