Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihracatın kısıtlanacağı duyuruldu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nde yürüttüğü saldırılar neticesinde masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik gerçekleştirdiği katliam sonucunda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 33 binin üzerinde olduğu ifade edildi. Ayrıca, bu saldırılarda yaralananların sayısının yüzbinlerle ifade edildiği ve bu yaralıların büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi. Gazze Şeridi'nin büyük ölçüde yerle bir olduğu ve ciddi bir yıkıma uğradığı vurgulandı. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkının dayanışma ve direnişle ayakta kalmaya çalıştığı, ancak İsrail tarafından temel gıda maddeleri, tıbbi yardım ve malzemelere erişimin engellendiği, açlık ve yoklukla mücadele ettikleri kaydedildi. Ayrıca, açlıktan ölümlerin arttığı ve salgın hastalıkların yayıldığına dikkat çekildi.

Son on sekiz aydır, Türkiye’nin, çatışmaların sona erdirilmesi, insani kayıpların ve fiziki yıkımın önlenmesi, kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve Gazze'nin yeniden imarı için sürekli çaba gösterdiği belirtildi. Bu çabalarda, Türkiye’nin, taraflar nezdinde ve uluslararası alanda, ayrıca İslam dünyasında siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yürüttüğü vurgulanarak şöyle denildi:

"Türkiye, İsrail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur. Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır. İsrail bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır."

Gaziantep Büyükşehir’den taraftarlara müjde Gaziantep Büyükşehir’den taraftarlara müjde

KISITLAMA NE KADAR SÜRECEK?

BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin aldığı kararlar ile Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail aleyhindeki soykırım iddiasıyla ilgili tedbir kararları, İsrail'e Filistinlilere tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere temel insani yardımların kesintisiz sağlanmasını gerektiriyor. Bu kararlar, özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararlar hukuken bağlayıcı olduğuna dikkat çekilerek, şunlar belirtildi:

"Türkiye tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır. Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada 54 ürün grubu altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir. Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir. Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz."

HANGİ ÜRÜNLERE KISITLAMA GETİRİLDİ?

İhracat kısıtlaması getirilen ürün grupları şöyle;

Alüminyum profiller, alüminyum teller, boyalar, bakır profiller, çubuklar ve teller, beton mikserleri, çelik borular ve bağlantı parçaları, çelik filmaşin, çelik kaplar ve depolar, çelik köprü aksamı, çelik kuleler, çelik profiller, çimento, çimentodan, betondan veya suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar, demir çelikten tüm inşaat malzemeleri, demir-çelik tüm teller, ekskavatörler, elektrik kabloları, elektrik panoları, fayanslar, fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri, forkliftler, granit, halat ve kablolar, hırdavat ürünleri, hidrolik yağlar, inşaat demiri, inşaat makineleri, inşaat yalıtım malzemeleri, inşaatta kullanılan camlar, kimyasal bileşikler, kimyasal gübreler, klinker, kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar, kükürt, madeni yağlar, makaralı zincirler, mermer, metal işleme makineleri, metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar, mineral gübreler, motor yağları, paletler, plastik borular, sandviç paneller, seramikler, solvent boyalar, tel çekme makineleri, testere makineleri, tuğlalar, uçak benzini ve jet yakıtı, vernikler, vinçler, yapıştırıcılar ve tutkallar, yassı çelik ürünleri.