Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Girne kenti açıklarında batan yolcu gemisinde hayatını kaybeden Nihat Balyemez’in arkadaşı Mehmet Tuğa, facia sırasında yaşanan dehşet dolu anları anlattı. Tuğa, geminin hareketinden kısa süre sonra alt bölümden su gelmeye başladığını, ardından şiddetli sesler ve çatırdamalar duyulduğunu belirterek büyük panik yaşandığını söyledi.

Girne açıklarında yolcu gemisinin batması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi kayboldu, 241 kişi ise sağ kurtuldu. Gemide bulunan Balyemez’in arkadaşı Mehmet Tuğa, facia sırasında yaşananları anlattı.

“3-5 dakika sonra su gelmeye başladı”

Mersin’deki yazlıklarına gittiklerini ve dönüş için gemiye bindiklerini anlatan Tuğa, geminin hareket saatinin ertelendiğini söyledi.

Tuğa, gemi hareket ettikten yaklaşık 3-5 dakika sonra alt kısımdan su gelmeye başladığını, ardından çatırdamalar ve çok şiddetli sesler duyulduğunu belirtti.

Yolcuların büyük panik yaşadığını anlatan Tuğa, bazı kişilerin yerlerinden kalkarak geri dönmeye çalıştığını söyledi. Mürettebata gemide sorun olup olmadığını sorduklarında ise kendilerine, “Bir şey yok, biz bu yolu her zaman kullanıyoruz” yanıtının verildiğini aktardı.

Bir süre sonra kaptandan geminin hızını azaltmasının istendiğini belirten Tuğa, buna karşılık kendilerine hızın azaltılması halinde daha fazla sallantı ve daha kötü sesler duyabileceklerinin söylendiğini ifade etti.

“Herkes can yeleği aramaya başladı”

Gece saat 00.26-00.27 sıralarında geminin ön tarafında yeniden çatırdama sesleri duyulduğunu anlatan Tuğa, bir bölümün kopmaya başladığını ve geminin yeniden su aldığını söyledi.

Bu sırada büyük bir panik yaşandığını belirten Tuğa, insanların can yeleklerini aramaya başladığını ve güverteye çıkmaları yönünde uyarı yapıldığını söyledi.

Tuğa, kendisinin, Nihat Balyemez ve Ahmet isimli arkadaşlarının can yeleklerini bulup güverteye çıkmaya yöneldiklerini anlattı.

“Nihat ağabey ortada yoktu”

Geminin ön tarafında bulunduklarını belirten Tuğa, yaşanan karmaşa sırasında bazı yolcuların birbirlerine yardım ederek yukarı çıkmaya çalıştığını söyledi.

Tuğa, ilerlemeye çalıştığı sırada bir yere çarparak geri düştüğünü ve yuvarlandığını, Nihat Balyemez’in ise hemen arkasında bulunduğunu belirtti.

O sırada bir kadın ve 3-4 yaşlarında bir çocuk gördüğünü anlatan Tuğa, çevresindekilere onları sorduğunu ve birilerinin aramaya gittiğinin söylendiğini ifade etti.

Geminin üst bölümünde bulunan bir kişinin de eşinin ve kızının kayıp olduğunu söyleyerek camdan seslendiğini belirten Tuğa, camın kırıldığını ve çocukların yukarı çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.

Tuğa, “Nihat ağabey ise ortada yoktu” dedi.

“Çıkamayacağız dediğini hatırlıyorum”

Ahmet isimli arkadaşlarının denize atladığını gördüklerini anlatan Tuğa, kendisinin ise ayağındaki sorun nedeniyle güvertede beklemek zorunda kaldığını söyledi.

Yaşananların anlatılmasının çok zor olduğunu belirten Tuğa, gemide insanların canlarını kurtarmaya çalıştığını ve yolcuların birbirlerine yardım ettiğini ifade etti.

Gemide görev yapan kaptan yardımcısı genç bir kadının yolculuk boyunca yolcularla ilgilendiğini ve insanları sakinleştirmeye çalıştığını anlatan Tuğa, bu kişinin kaptanın yanına gönderildiğini ve geri döndüğünde gemide bir sorun olmadığını söylediğini aktardı.

Tuğa, Nihat Balyemez’in de gemiden çıkmaya çalıştığını belirterek, “‘Çıkamayacağız’ dediğini hatırlıyorum” ifadelerini kullandı.

Nihat Balyemez’in hayatını kaybettiğini öğrendiler

Kendisinin düştüğü sırada bir yere tutunarak güvenli bir noktaya geçmeye çalıştığını anlatan Tuğa, birkaç dakika sonra geri döndüklerinde Nihat Balyemez’i göremediklerini söyledi.

Nihat Balyemez’in geminin ön tarafına doğru kaçtığını belirten Tuğa, bu bölümde çok fazla su bulunduğunu ifade etti. O sırada bir kişinin kayarak kafasını bir yere çarptığını gördüklerini anlatan Tuğa, daha sonra Balyemez’in de hayatını kaybettiğini öğrendiklerini söyledi.

Can yeleğinin Balyemez’i bir şekilde dışarı çıkarmış olabileceğini düşündüklerini belirten Tuğa, hastanede yapılan teşhis işlemlerinin ardından acı haberi kesin olarak öğrendiklerini ifade etti.

“Çok değerli bir insanı kaybettik”

Yaşanan facianın ardından kendilerine gösterilen ilgiden dolayı devletin kurumlarına teşekkür eden Tuğa, sağlık kontrolü için hastanelere götürüldüklerini, ardından otellerde konaklatıldıklarını ve memleketlerine dönebilmeleri için gerekli imkanların sağlandığını söyledi.

Nihat Balyemez’in ailesine ve çocuklarına başsağlığı dileyen Tuğa, “Gerçekten çok büyük bir kayıp yaşadık. Çok değerli bir insanı kaybettik” dedi.

Kaynak: İHA