UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda gastronomi alanında yer alan Gaziantep'te, dedelerinden miras kalan demircilik mesleğini sürdüren Gürban ailesi, kentin ünlü kebaplarında kullanılan şişleri üç kuşaktır üretmeye devam ediyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki atölyelerinde yaklaşık 60 yıldır çalışan 68 yaşındaki demir ustası Erol Gürban ile oğlu Yusuf Gürban, geleneksel yöntemlerle farklı kebap şişleri üretiyor. Günün ilk saatlerinde başlayan üretimde ateşte ısıtılan demirler, ustaların elinde çekiç darbeleriyle şekillenerek kebap şişine dönüşüyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan 30 yaşındaki Yusuf Gürban, çocukluğundan bu yana içinde büyüdüğü aile mesleğini sürdürmeyi tercih ettiğini söyledi.

Mesleğin kendisi için yalnızca bir geçim kaynağı olmadığını belirten Gürban, "Dededen gelen bir miras olduğu için sırtımı dönüp gitmek istemedim. Ben de çocuğumun ileride bu mesleği devam ettirmesini istiyorum." dedi.

Babasından aldığı en önemli nasihatin dürüst esnaflık olduğunu ifade eden Gürban, demircilik mesleğinin en büyük sorunlarından birinin çırak yetişmemesi olduğunu söyledi. Eskiden atölyede 8 kişinin çalıştığını belirten Gürban, bugün ise 3 kişiyle üretimi sürdürdüklerini kaydederek, mesleğin giderek unutulduğunu dile getirdi.

Tarihi çarşıyı ziyaret eden turistlerin atölyeye yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Gürban, çekiç seslerinin dikkat çektiğini, ziyaretçilerin fotoğraf çektirdiğini ve meslek hakkında sorular yönelttiğini ifade etti. Gürban, demirciliğin Gaziantep'in kültürel mirasının önemli parçalarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Yaklaşık 60 yıldır sıcak demire şekil verdiğini söyleyen Erol Gürban ise mesleğin kuşaktan kuşağa aktarılmasından gurur duyduğunu belirterek, "Benim babam demirciydi, ondan bana, benden ise oğluma geçti. İnşallah torunlarım da bu işi yapar. Alın teri yüksek bir meslek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA