Uzman Diş Hekimi ve Ağız ve Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, kaliteli implant markalarının tercih edilmesi ve işlemin uygun ortamlarda gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, "Yanlış konumlandırılmış bir implant, sağlam komşu dişleri çürütür, köklerini kırar, çene kemiğini iltihaplandırır ve ana dişi kaybettirir" ifadelerini kullandı.

Diş sağlığının çok hassas olduğunu ve yapılan yanlış müdahalelerin geri dönüşü zor zararlar verebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, implant tedavisinin doğru uygulandığında eksik dişlerin estetik ve işlevsel açıdan tamamlanmasında büyük başarı sağladığını, ancak yanlış uygulamaların ağız sağlığını ciddi şekilde riske atabileceğini belirtti. Özkan, hatalı yerleştirilen implantların, çene kemiği ve komşu diş köklerinde ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

"Komşu Dişler Kaybedilebilir"

Eksik diş tedavisinde implant uygulamalarında yapılan her hatanın, zincirleme etkiler doğurabileceğini belirten Özkan, "Başarısız implantların yanındaki sağlam dişlerde çürük, diş kırığı, diş kök erimesi, çene kemik erimesi ve iltihaplanması, periodontitis (ileri dişeti hastalığı), perikoronitis (implant çevresi iltihabı) ve hatta ana komşu diş kaybına neden olabilir. Yanlış implant tasarımı diş sağlığını tehlikeye atıyor. Yapılan son bilimsel araştırmalar, implant uygulamalarında dikkat edilmeyen detayların, özellikle de implant üstü kaplamaların yan komşu dişlerle temas bozuklukları ve dengesiz çiğneme kuvveti yüklemeleri komşu dişlerde ciddi hasarlara neden olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

"Çene Kemik Erimesine Neden Olabiliyor"

Eylül 2024'te yayımlanan bilimsel bir araştırmaya atıfta bulunan Prof. Dr. Özkan, implant çevresindeki dişlerde, diğer dişlere göre daha fazla kayıp yaşandığını belirterek şöyle devam etti:

"Yüzde 45,2 diş kök kırıkları, yüzde 28,9 diş çürükleri, yüzde 24,1 periodontitis ve yüzde 51,9 diş kaybı en sık görülen komplikasyonlar arasında. Dental implantlar, estetik ve çiğneme işlevi açısından uzun vadeli başarı sağlar. Ancak implantların yanlış konumlandırılması, yanlış eğimde yerleştirilmesi, yan komşu dişle arasında uygun mesafenin korunmaması ve bu sayede ağız biyomekaniğinin göz ardı edilmesi durumunda, komşu sağlam dişler zarar görmeye başlar. Özellikle implant ile doğal diş arasındaki mesafenin 1 mm'den az olması, o bölgede çene kemik erimesini başlatır, bu da zamanla dişeti çekilmesine, dişin çürümesine ya da diş kökünün kırılmasına yol açabilir."

Mersin Valisi Toros’a Hayırlı Olsun Ziyareti Mersin Valisi Toros’a Hayırlı Olsun Ziyareti

"İmplant Tedavisi Cerrahi Bir İşlem"

İmplant uygulamalarının cerrahi bir işlem olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkan, dikkat edilmesi gereken önemli hususları şöyle sıraladı:

"İmplant üstü kaplamaların aldığı çiğneme yükleri, implant çevresi dişeti ve çene kemiği dokular, komşu dişlerin konumu ve eğimi, kemik yoğunluğu gibi çok sayıda faktör bütüncül olarak analiz edilmelidir. Aksi halde sadece yeni yapılan implant değil, yanındaki doğal diş de riske girer. Hatta sağlam dişlerin önce çatlamasına, sonra kırılmasına ve sonunda çekilmesine neden olabilir. İmplant planlaması kritik olduğu kadar implant operasyonunda ve ardından yapılan implant üstü kaplama yapılması esnasında göz önünde bulundurulan kriterler de oldukça önemlidir. İmplant tedavisi cerrahi bir işlemdir."

"Her İmplant Markası Aynı Kalitede Değil"

Son olarak implant markası seçiminde de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Özkan, şunları kaydetti:

"Her implant markası aynı kaliteye sahip değildir. Bilimsel verilerle desteklenen, uzun dönem başarıları kanıtlanmış implantlar kullanılmalıdır. Ayrıca implant operasyonu mutlaka steril şartlarda ve tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Kullanılan implantın kemiğe uyumu, implantın yan komşu dişle olan mesafesi, konumu ve eğimi, implant üstü kaplamanın yan komşu dişle uyumu hastanın uzun vadeli ağız sağlığını doğrudan etkiler. Cerrahi teknik gerektiren bir işlem olan implant uygulamasında rastgele marka seçimi ya da uygun olmayan şartlarda yapılan uygulamalar, hem implantın hem de komşu dişlerin sağlığını tehdit eder."

Kaynak: İHA