Gaziantep’te tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi ve ekonomik değeri yüksek alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla sumak üretimine yönelik yeni bir çalışma hayata geçirilecek. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Eylül Ayı 1'inci Birleşiminde 20 bin sumak fidanının temin edilmesine ilişkin düzenleme görüşüldü. Kent gastronomisinde yoğun şekilde kullanılan sumağın üretimini artırmayı amaçlayan çalışma kapsamında fidanların bir bölümü Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen arazilere dikilirken, büyük bölümü ise üreticilere yüzde 50 hibeli olarak dağıtılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep mutfağında yoğun olarak kullanılan sumakta mevcut üretimin ihtiyacı karşılamadığını belirterek, “Sumak üretimini ne kadar artırırsak ihtiyacı ve talebi de o ölçüde karşılamış olacağız." dedi.
15 Bin Fidan Üreticiye Yüzde 50 Hibeyle Verilecek
Adana Orman Fidanlık Müdürlüğünden temin edilecek toplam 20 bin sumak fidanının 5 bini, Milli Emlak tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen arazilere dikilecek. Geriye kalan 15 bin fidan ise Gaziantep'te ikamet eden ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere yüzde 50 hibeli olarak verilecek. Böylece kentte sumak üretiminin yaygınlaştırılması ve üreticilerin alternatif tarım ürünlerine yönlendirilmesi hedefleniyor.

Elimizde Yeterli Miktarda Sumak Yok
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sumağın Gaziantep gastronomisindeki yerine dikkat çekerek mevcut üretimin ihtiyacı karşılamadığını belirtti. Şahin, "Gastronomi alanında sumağı çok kullanan bir şehiriz ancak elimizde yeterli miktarda sumak yok. Dolayısıyla bu karar bizim için büyük önem taşıyor. Sumak üretimini ne kadar artırırsak ihtiyacı ve talebi de o ölçüde karşılamış olacağız." ifadelerine yer verdi.




