Bu organların insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır ancak belirli şekillerde yenilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren iç organlar; işkembe, kafa, karaciğer, akciğer, böbrek, paça, taşlık ve diğer organlardan oluşur. Peki sakatatın faydaları nelerdir?
Güneydoğu ve Doğu Anadolu sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sakatatın aslında vücudumuza pek çok faydası bulunuyor. Kırmızı etle karşılaştırıldığında organ etleri vitamin ve mineral bakımından daha zengindir. Yapısında daha az yağ içerdiğinden kalorisi düşük, karbonhidrat ve enerjisi yüksektir. Kesilen hayvanların iç organlarıdır. Bu parçalar kalp, karaciğer, kalın bağırsak (bel), böbrekler, işkembe, beyin, kafa ve akciğerlerdir. Tebeşir suyuna batırılan organlar daha sonra sirke ile yıkanıp tuzla preslenerek temizleme aşamasına geçilir. Daha sonra yöreye göre pişirip yiyin.
Bu lezzet Batı mutfağı tarafından yeni yeni fark edilmiş ve başta Mezopotamya olmak üzere Anadolu bölgelerinde yüzyıllardır yenilmektedir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından zengin olan tuzlu su ile sakatatlar uzun yıllar muhafaza edilebilmektedir. Araştırmalar bu gıdaların düzenli tüketiminin sağlığınız için iyi olduğunu ve hastalıkları önlediğini gösteriyor. B12 vitamini kompleksi ve folik asit açısından zengindir. Düzenli tüketimi vücudu 20 yıl boyunca gençleştirebilir. Hücreleri hızla yeniler.
Hangisi neye zarar verir?
Eğer kafanı yersen...
Sakatatlar arasında en çok tercih edileni domuz paçasıdır. Çorba sığır ve koyundan yapılır. Baş ve ayaklar özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Aynı zamanda uzmanların kırık hastaları için önerdiği doğal tedavilerden biridir. D vitamini sayesinde özellikle kış aylarında grip enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için vücuda enerji verir.
Karaciğer
Vücudun gün içerisinde ihtiyacı olan A ve B12 vitaminlerinin iki katını sağlar. Ancak uzmanlar karaciğerin haftada bir kez yenilmesi gerektiğini vurguluyor ve bu besinlerin özellikle kronik hastalığı olan kişilerde etkilerinin tam olarak anlaşılamadığı belirtiliyor.
Böbrek
Sığır böbreği ve koyun böbreği bol miktarda selenyum ve oksidatif madde içerir. Bu maddeler kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Sinir hücrelerini yenileyerek stres gibi psikolojik sorunların yaşanma riskini de azaltabilir.
Beyin ve dil
İnek, kuzu ve keçi gibi hayvanların beyinleri balıklardan üç kat daha fazla omega-3 vitamini içerir. Bu hayvanların dilleri de B12 vitamini açısından zengindir. Uzmanlar özellikle çocukların ve hamilelerin bu organları yemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İşkembe dalak ve taşlık
İşkembe bol miktarda selenyum içerdiğinden vücudu tiroid rahatsızlıklarından korur. Ancak yüksek kalorili içeriği nedeniyle ayda en az iki kez yemek yeterlidir. Dalak ve taşlık ayrıca cilt ve gözlerdeki hasarlı hücreleri yenileyebilen ve anemiyi ortadan kaldırabilen B2 vitamini, B3 vitamini ve demir açısından da zengindir.
Kemik suyu
Kemik suyu, bağırsak ve mide hastalıklarını önleyebilen lif bakımından zengindir. Ayrıca kemiklerimizi güçlendirir ve kanser hücrelerini önler.
Yaralanmanın ne yararı var?
Yüksek miktarda demir içerdikleri için vücudun kendi başına sağlayamayacağı demir emilimini sağlayabilirler. Böylece anemi ve kansızlık gibi tehlikeli hastalıkların önüne geçilir.
Zamanla vücudun bazı fonksiyonları etkisiz hale gelir ve ek takviyeye ihtiyaç duyulur. Ek takviyeler özellikle beyin sağlığı için önemlidir ve fiziksel hareket ve organ fonksiyonu için etkilidir. Sakatat bu eksikliklerin giderilmesinde en etkili besindir.
Vücudumuza kolaylıkla kolajen sağlar, özellikle 20 yaşından sonra kolajen üretimi azalır.
B12 vitamini kompleksi yaşa bağlı hastalıkların başlamasını önleyen mucize bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliği olan kişilerde kanser hastalıkları hızla yayılıyor. Uzmanlar, her besinde kolaylıkla bulunmayan bu vitamin kompleksini almanın en hızlı yolunun sakatat olduğunu vurguluyor.
Bağırsaklar göz sağlığından cilt sağlığına kadar her konuda faydalıdır ve çocuklardan yetişkinlere kadar düzenli tüketildiğinde keşfedilmesi uzun sürmez.
Sakatat zararlı mıdır?
Kronik hastalıkları olan kişilerin tüketmeden önce bir uzmana danışmasında fayda vardır. Aksi takdirde iç organlar da bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Hayvansal yağ içeriği yüksek olan bu besinlerin her gün sınırlı miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı tüketimi sindirim bozukluklarına neden olabilir.