Pozitif psikoloji, insan gelişiminin "bilimsel yöntemine" dayanan bir çalışma ve uygulama disiplinidir. Farklı bilim insanları pozitif psikolojinin farklı tanımlarını ortaya koymuşlardır.

Schopenhauer şefkati, insan doğasında var olan, farklı durum ve değerlere bağlı olarak değişmeyen bir kavram olarak tanımlıyor; Adaletin, insan sevgisinin ve diğer önemli erdemlerin merhametten kaynaklandığını iddia eder. Kemal Sayar'a göre şefkat, bir başkasının acısını hisseden, onu aktif olarak bu acıyı dindirmeye çağıran bir duygudur.

Pozitif psikoloji, kişiye olumlu bir bakış açısı kazandıran, güçlü yönlerinin ve olumlu niteliklerinin ortaya çıkarılmasına, gizli yeteneklerinin farkına varılmasına ve ortaya çıkarılmasına olanak sağlayan tüm yaklaşımları ve araştırma sonuçlarını tek çatı altında birleştirmeyi başarmış bir psikoloji alanıdır. Psikolojinin bu alanı, insanlarda var olduğuna inanılan adalet, güven, iyimserlik, mutluluk, umut, sevgi, sabır, sadakat ve şefkat gibi pek çok olumlu duyguyu ön plana çıkarmaktadır. Merhamet duygusu her ne kadar pozitif psikoloji alanında tartışılsa da mutluluk duygusu ve daha iyi sosyal ilişkiler gibi olumlu durumlarla ilişkilendirilebileceği bulunmuştur.