Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde SZC TV'de önemli açıklamalarda bulundu. Deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatan Görür, depreme dayanıklı kentler için politikacılara seslendi.

Depremlerin zamanlamasının değişken olduğuna dikkat çeken Görür, "Bazıları 50 yılda, bazıları 100 yılda meydana gelir. Zamanı gelen deprem, beklemez. Türkiye'yi yönetenler, depremle ilgili önlemler alırken 'ne zaman olacak?' diye sormamalıdır. Sonuç olarak, insanlar hayatını kaybediyor. Depremin 100 yıl sonra gerçekleşeceğini bilseniz bile, bu mutluluk verici olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

TEHLİKELİ ŞEHİRLER

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin Kuzey Anadolu fay hattı boyunca konumlanmış kentler arasında Tekirdağ, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tokat, Erzincan ve Bingöl gibi şehirlerin risk altında olduğunu dile getirdi. Aynı şekilde, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Bingöl, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Denizli, İzmir, Muğla, Manisa ve Aydın gibi şehirlerin de tehlike bölgesinde olduğunu vurguladı.

Depremlerin gözle görülmediği için halk tarafından tam olarak anlaşılamadığını ifade eden Görür, "Bilim insanları olarak bu durum bizi endişelendiriyor. Ancak halkın deprem gerçeğiyle ilgili farkındalığı yetersiz. Deprem, deneyimlememiş kişiler için soyut bir kavram olabilir" dedi.

NACİ GÖRÜR’ÜN AÇIKLAMASI

Prof. Dr. Görür'ün açıklaması şu şekilde:

Kuzey Anadolu fayındaki kentlere baktığımızda ise; Tekirdağ, İstanbul sayarız. Daha doğuya geldiğimizde Sakarya, Kocaeli, Tokat, Erzincan, Bingöl bir fay üstünde.

Doğu Anadolu fayına baktığımızda ise Bingöl'den başlarsın, Elazığ, Malatya, Adıyaman fayın üzerinde. Denizli, İzmir, Muğla, Manisa, Aydın fay üzerinde yer alıyorlar.