Yapılan son araştırmalar, düzenli olarak yağlı balık tüketmenin menopozun erken yaşanmasını engelleyebileceğini ve kadınların daha geç menopoz dönemine girmelerini sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin zengin olduğu yağlı balıkların, vücutta yarattığı anti-inflamatuar etkiler sayesinde hormon seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu biliniyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, bu konuda yaptığı açıklamada, "Omega-3 alımının, günde 900 mg seviyelerine ulaşmasının vücut üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu seviyede omega-3 alımı, beden kitle indeksi, karın çevresi yağlanması, kan basıncı, serum trigliserit düzeyleri ve insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir. Özellikle menopoz öncesi ve sonrası dönemde, yağlı balık tüketiminin artması, karın çevresi yağlanmasıyla birlikte görülen kalp hastalıkları ve metabolik sendrom gibi hastalıkların risklerini azaltmaktadır" diyerek balığın menopoz üzerindeki etkisini vurguluyor.

Balık 2-2

Tarçınlı su ne zaman içilmeli ve faydaları neler? Tarçınlı su ne zaman içilmeli ve faydaları neler?

Yağlı balıklar, somon, sardalya, uskumru gibi türler, zengin omega-3 içeriği ile bilinir ve bu asitlerin düzenli tüketimi, kalp sağlığını desteklerken, kadınlarda hormon dengesinin sağlanmasına da yardımcı olabilir. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin, vücutta iltihaplanma süreçlerini engelleyerek, menopoz dönemine bağlı rahatsızlıkları da hafifletebileceği düşünülmektedir.

Uzmanlar, menopozu ertelemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen kadınların, beslenmelerinde bu tür balıklara yer vermelerinin önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle menopoz öncesi dönemde, düzenli yağlı balık tüketiminin faydalarının daha belirgin olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi