AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı KHK'ya yönelik iptal kararları doğrultusunda yasal düzenlemelere gidiliyor.
Memur Alımında 35 Yaş Sınırı
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan düzenlemeye göre, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak mesleğe özel yarışma sınavlarında 35 yaş sınırı aranacak. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı ise Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek.
Vergi İncelemesi Yapanlara 3 Yıl Yasak
Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, görevinden ayrılan vergi müfettişleri, son üç yıl içinde inceleme yaptıkları mükelleflerle bağlantılı kurumlarda üç yıl boyunca çalışamayacak ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik hizmeti veremeyecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nda Yeni Atama Şartları
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun’da değişiklik öngörülüyor. Kurul üyeleri, Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyacak ve hiçbir siyasi parti organında görev yapmamış olacak.
TRT Personeline Yeni Haklar ve Yetkiler
Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun maaşı ve sözleşme ücreti ikramiyeler dahil ödenecek. TRT Yönetim Kurulu, özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabilecek, ortaklıklar yapabilecek veya şirket satın alabilecek. TRT’nin ihale süreçleri Kamu İhale Kanunu'ndan muaf olacak ve yeni yönetmelik esas alınarak yürütülecek.
TRT'de Personel Hakları ve İstihdam Modeli
TRT personelinin kadro karşılığı sözleşmeli çalışabilmesine imkân sağlanacak. Personele ödenecek ücret, makam ve görev tazminatları, ek göstergeler Cumhurbaşkanlığı onayıyla belirlenecek. Özel hukuk hükümlerine tabi personel de yöneticilik pozisyonlarında görev alabilecek. TRT çalışanlarına yılda dört aylık maaş tutarında ikramiye verilebilecek.
Taşınmaz Tahsisi ve İstihdam Fazlası Personel Düzenlemesi
Kamuya ait taşınmazlar, TRT’nin görevlerinde kullanılmak üzere bedelsiz olarak kuruma tahsis edilebilecek. Diğer kamu kurumlarına nakledilen TRT personelinin mevcut hakları korunacak ve aldıkları maaş ve sosyal haklardan yararlanmaya devam edecekler.
Savunma Sanayii Başkanlığı Yetkileri Düzenlendi
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Milli Savunma Bakanlığı yetkileri bazı durumlarda Savunma Sanayii Başkanlığı’na devredilecek. Başkanlık projelerinde çalışacak personel için Kişi Güvenlik Belgesi şartı aranmayacak.
Kamu İhale Kurumu'nda Parti Bağımsızlığı Şartı
Kamu İhale Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, Kamu İhale Kurumu üyelerinin geçmişte ve halen herhangi bir siyasi partide adaylık veya görev almış olmaması gerekecek.
Kamuya Uzman ve Uzman Yardımcısı Alımına Yeni Düzenleme
375 sayılı KHK'da yapılan değişiklikle, kamu kurumlarında Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmayan birimler de, idari hizmet sözleşmesi veya iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edebilecek. Bu kişilerin işe alım süreçleri, sınavları ve görev tanımları kurum yönetmelikleri ile belirlenecek. İş mevzuatına tabi uzmanlarla ilgili uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde çözülecek.
Geçici Görevler İçin Sözleşmeli Personel İmkânı
Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile teşkilatlanması yapılan kurumlarda, özel bilgi gerektiren geçici işler için yerli veya yabancı personel, tam zamanlı veya proje bazlı sözleşmeyle çalıştırılabilecek.
Kadro Değişimi ve Hakların Korunması
Kamu kurumlarının teşkilat yapısındaki değişiklikler sonucu görev yerleri değişen personelin, yeni kadrolarında mali ve özlük haklarının korunmasına ilişkin hükümler düzenlendi. Türkiye İş Kurumu’nda il müdürü olarak görev yapanlar için de görev sona erdiğinde özlük haklarını koruma düzenlemesi getirildi.