Yurt dışı seyahatlerde vize muafiyeti sağlayan yeşil pasaportla ilgili kapsam genişletiliyor. İzmir Milletvekili Mustafa Bilici tarafından hazırlanan yasa teklifi, 10 yıl ve üzeri kıdeme sahip muhasebeci ve mali müşavirlere yeşil pasaport verilmesini öngörüyor. Teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunularak süreci resmen başlattı.

Meslek Gruplarına Yeni Bir Ayrıcalık Geliyor

Mevcut uygulamada devlet memurlarından belirli kadro derecesine sahip olanlar, bazı belediye başkanları, ihracatçı iş insanları ve kıdemli avukatlar yeşil pasaport hakkından yararlanabiliyor. Yeni teklif ile birlikte, meslek mensuplarının yurt dışı faaliyetlerinde yaşadığı vize sorunlarının azaltılması hedefleniyor.

Uluslararası Temaslar İçin Kolaylık Sağlanacak

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre; kanun teklifinin amacı, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin, uluslararası toplantı ve eğitimlere katılımını kolaylaştırmak ve küresel alandaki mesleki faaliyetlerini desteklemek. Bu grupların denetim, mali raporlama, vergi düzenlemeleri ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele gibi önemli görevler yürüttüğüne dikkat çekiliyor.

Vize Engeline Takılmayacaklar

Yeşil pasaport sayesinde söz konusu meslek grubu, birçok ülkede vize başvuru süreciyle uğraşmadan doğrudan giriş yapabilecek. Böylece zaman ve kaynak kaybı azaltılarak, yurt dışı görevler daha etkin şekilde sürdürülebilecek.

Kanun Teklifi Meclis Gündeminde

İzmir Milletvekili Bilici’nin önerisi, şu anda İçişleri Komisyonu’na gönderildi. Yakın zamanda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Teklif yasalaşırsa, en az 10 yıl mesleki deneyime sahip muhasebeci ve mali müşavirler, yeşil pasaport hakkına kavuşacak.

Yeşil Pasaport Hangi Şartlarda Veriliyor?

Yeşil pasaport (hususi pasaport) halihazırda şu kişi ve gruplara verilebiliyor:

Bir Video Her Şeyi Değiştirdi Bir Video Her Şeyi Değiştirdi

TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar

Kadro derecesi 1, 2 ve 3 olan veya bu derecelerden emekli olan devlet memurları

Sözleşmeli olup bu derecelerden emekli olan kamu görevlileri

Belediye başkanları (il, ilçe ve belde 1. kademe)

Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şartları sağlayanlar

Yüksek ihracat gerçekleştiren iş insanları

Baroya kayıtlı, en az 15 yıllık avukatlar

Kaynak: Haber Merkezi