Bakanlık Kararında Israrcı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımına ilişkin yasağın sürdürüleceğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, yasağın temel amacının öğrencilerin dikkatini derse yoğunlaştırmak, sınıf içi disiplinini sağlamak ve olası siber zorbalık vakalarının önüne geçmek olduğu şeklinde açıklandı.
Yapılan açıklamada, “Okul, öğrenciler için öncelikli olarak eğitim yuvasıdır. Bu nedenle öğrencilerin ders dışı unsurlarla meşguliyetinin önüne geçilmesi, öğrenme ortamlarının sağlıklı şekilde sürdürülmesi için cep telefonu yasağının devamı zorunludur” ifadelerine yer verildi.
Öğrenciler Tepkili
Kararın açıklanmasının ardından sosyal medyada pek çok öğrenci yasağa tepki gösterdi. Öğrenciler, telefonların ders dışında bilgiye erişim, iletişim ve acil durumlarda kullanılabilmesi açısından gerekli olduğunu savunarak, yasağın tamamen kaldırılması ya da en azından esnetilmesi talebinde bulundu.
Veliler İkiye Bölündü
Veliler ise karara farklı açılardan yaklaşıyor. Bir kesim veli, yasağın öğrencilerin derslerine daha iyi odaklanmasına yardımcı olacağını savunurken, bazı veliler ise çocuklarının acil durumlarda kendilerine ulaşamamasından endişe duyuyor.
Bir veli görüşünü şu sözlerle aktardı:
“Telefon yasağı sayesinde çocuklarımızın dikkatini dağıtacak bir unsur azalıyor. Ancak acil bir durumda onlara nasıl ulaşabileceğimiz konusunda kaygılarımız var. Bu konuda daha esnek bir çözüm uygulanmalı.” İfadelerini kullandı
Uzmanlardan Destek ve Eleştiri
Eğitim uzmanları da yasağa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Psikolojik danışmanlar, telefon kullanımının özellikle sosyal medya nedeniyle öğrencilerde dikkat dağınıklığını artırdığını, bu nedenle yasağın faydalı olabileceğini belirtti.
Ancak bazı akademisyenler, teknolojinin eğitimden tamamen soyutlanamayacağını vurgulayarak, “Önemli olan, öğrencilerin telefonlarını bilinçli ve sınırlı şekilde kullanabilmesidir. Yasak yerine kontrollü kullanım modeli geliştirilmelidir” önerisinde bulunuyor.
Yasağın Geleceği Belirsiz
MEB’in kararıyla yeni eğitim öğretim yılı da telefonsuz başlayacak. Bakanlık, yasağın etkilerini ölçmek üzere okullardan düzenli rapor almayı sürdüreceğini duyurdu. Yetkililer, önümüzdeki yıllarda dijital eğitim araçlarının sınıflarda daha bilinçli kullanımına yönelik alternatif modellerin değerlendirilebileceğini de aktardı.