Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, sağlık bakanlığı, ilaç sanayii ve ithalatçıların ilaç depoları yokmuş gibi davrandığını vurgulayarak, “Bakanlık bizleri görmezden geliyor. Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz. Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Bazı astım ilaçları, diyabet, kalp, kemoterapi ilaçları yok. Bugün uygulamaya geçilecek olan yüzde 23 zam var. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.

İlaç konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını belirten Demirci, bu durumun yalnızca hasta ve eczanelerin sorunu olmadığını aktardı. Sorumluluk konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Demirci, “İlaç yokları görmezden gelinmesin” şeklinde konuştu.

30 Bin Eczacı Var

Türkiye’nin en ücra köşesinde bile var olan, 30 bin eczanede görev yapan eczacılar olduklarını söyleyen Demirci, şu ifadelere yer verdi: 

“Sağlığı önceleyen bakış açımızla, vatandaşlarımızın ilaca ve eczacılık hizmetlerine ulaşım için 7/24 özveriyle çalışıyoruz. Tam da bu hassasiyetle, bugün ülkemizde ilaca erişim alanında yaşanan içler acısı tabloyu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi mesleğimizin bir gereği olarak görüyoruz”

Hastasına İlaç Bulamayan Eczacı

Demirci, “Bugün, şu an ve şu saatte ülkemizde ilaca erişim sorunu tüm şiddetiyle yaşanıyor. Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz. Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Aldığımız cevap ‘malesef yok’. Sorduğunuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmiyor diyor. Sonuç olarak hastasına ilaç bulamayan eczacı, elinde reçetesiyle kala kalan, tedavi olamayan hasta vatandaş” dedi.

Eczacı Mağdur

Demirci, “Peki gerçekten ilaç yok mu?  Maalesef bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilmek kamu otoritesi sadece seyrediyor. Eczacı çaresiz, hasta mağdur

Kamu otoritesine bir kez daha sesleniyoruz: İlaç yokları sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalı. Bir süre daha tasarruf edelim deyip böylesi insani bir sorunu görmezden gelmeyin, ilaçın bulunabilirliğini sağlayın. İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin ve de hastanın ilaca erişimi manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın” ifadelerine yer verdi.

Araban Kaymakamlığı’ndan depremzedelere ek süre Araban Kaymakamlığı’ndan depremzedelere ek süre

Kaynak: Haber Merkezi