Suudi Arabistan makamlarının Müslüman ülkeler için belirlediği hac kotalarının her birine binde bir oranında olduğunu, bu rakamın Türkiye için yaklaşık olarak 85 bin olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle seyahat ve ticari vizelerle hac ibadetinin yapılamayacağını hatırlatan Bircan, "Ancak buna rağmen bazı kişiler, vatandaşlarımızın saf ve iyi niyetlerini istismar ederek onları hacca götüreceğini, Arafat'a çıkaracağını vaat etmektedirler. Bilinmelidir ki hac mevsimi dışında Mekke'ye seyahat veya işçi vizesiyle de gidilebilir. Ancak hac ibadeti için bu tür vizelerin kullanılamayacağına dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.

Hac-1

Bircan, "Hac vizesi dışında gelenler yapılan planları sekteye uğratmaktadırlar" dedi. Hac ibadetinin yapıldığı Arafat, Mina, Müzdelife ve tavaf alanlarının sınırlı ve kısıtlı sayıda kişiyi kabul ettiğini vurgulayan Bircan, "Suudi makamlarınca Arafat, Müzdelife ve Mina hattı boyunca kayıtlı hacılar için aylar öncesinden izdihama sebebiyet verilmemesi için ciddi planlamalar ve kapasiteye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Hac vizesi dışında gelenler bu bölgelerde öngörülemeyen tehlikelere ve ölümle sonuçlanan izdihamlara sebebiyet vermekte, yapılan plan ve programları sekteye uğratmaktadırlar. Dolayısıyla bu uygulama hacıların kutsal topraklarda mağdur olmamaları ve izdihamın olmaması için alınan yerinde ve gerekli bir tedbirdir." ifadelerini kullandı.

Gaziantep pahalılıkta ilk üçte Gaziantep pahalılıkta ilk üçte

Hac13New

Hacıların kutsal topraklarda huzurlu bir ibadet yapmak için ciddi ücretler ödediklerini dile getiren Bircan, "Kaçak yollarla kutsal topraklara gelenler, hacıların ödediği ücret karşılığında Arafat'ta sunulan konaklama, servis ve sağlık hizmetlerinden yararlanmakta, ancak bu hizmetlerden hakları olmadığı için kul hakkına girmektedirler. Hac gibi insanı bütün günahlarından arındırması beklenen bir ibadette kul hakkının da hac ibadetine zarar verebileceği unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.

"Hac yapmaya çalışanlarla ilgili her türlü tedbiri alacağız" diyen Bircan, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac organizasyonundaki görevlerinden biri hacıların güvenliğiyle ilgili tedbirler almaktır. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bu sene hac zamanında hac vizesi dışındaki vizelerle kutsal topraklara girenlerin ülkeden derhal çıkarılacağını ve cezalandırılacaklarını belirtti. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı da hac vizesi dışında turist, işçi, umre, ticari gibi değişik vizelerle kural dışı hac ibadeti yapmak isteyenlere 10 bin riyal para cezası uygulanacağını bildirdi. Bu çerçevede Türkiye olarak, Suudi makamlarıyla işbirliği içinde olacak ve yasa dışı yollarla hac yapmaya çalışanlarla ilgili her türlü tedbiri alacağız. Bu sebeple istenmeyen manzaraların olmaması, kendimizin ve devletimizin itibarını zedelememek için yanlış yollara tevessül edilmemelidir." şeklinde konuştu.

Hac-2

Bircan, "Hacı adaylarının Diyanet İşleri Başkanlığı ve resmi sözleşmelerle hizmet veren şirketlere güvenmesi gerekmektedir. e-Devlet hesaplarındaki bilgilere dikkat edilmeli ve hacca gitme izni olmadan hareket edilmemelidir. Suudi Arabistan makamlarının da ciddiyetle takip ettiği bu hususta vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve kutsal topraklarda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması için uyarımızı yapıyoruz." dedi.

Editör: Muharrem Türkoğlu