Taşımalı okullarda yemekler devlet tarafından karşılanıyor

“ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZİN CEBİNDEN TEK KURUŞ PARA ÇIKMADAN SERVİS TAŞIMACILIĞINI YAPIYORUZ”

Üç okul 20 gün sonra hizmete açılacak

“İnşaatların olduğu yerde çocuklarımız hiçbir şekilde eğitim almadı”

Gaziantep’te okullar açıldıktan sonra 30’a yakın okulun veya sınıfın pozitif vakanın çıkmasından dolayı kapandığı iddia edildi. Hem bu iddialara yönelik hem de başka konular hakkında bilgi almak için Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ile görüştük.

Okulların açılmasıyla birlikte tüm ülkede en çok merak edilen konu okullarda öğrencilerin korona virüse yakalanıp yakalnmayacağı, yakalandığında ne tür önlemlerin alınacağı oldu. Böylece okulların açılmasıyla birlikte ülkenin birçok ilinde okullarda belirli ölçüde vakaların olduğu bildirildi. Bu bağlamda Gaziantep’te de birçok okulda veya sınıfta vaka çıktığı için karantinaya alındığı iddiaları yer aldı. Ayrıca Gaziantep’te okullarda yemeklerin pahalı olduğu iddiası, servis taşımacılığı sorunu, okulların tadilat süreçlerinin bitmemesi sorunu da öne çıkan ve konuşulan konulardan bazıları oldu. Bütün bu iddialara cevap veren Tepe, velilerin endişe duyacak bir durumun olmadığını belirtti.

“Okullarda vaka çıkabilir”

Okullarda vakaların çıkma ihtimalinin olduğunu ve önemli olan bundan sonraki süreçte neler yapılacağına dikkat çeken Tepe, “Bir sınıfta bir vaka olabiir, ya dışardan ya da içerden de kaynaklanabilir. O sınıf derhal karantinaya alınıyor. Ailelere haber veriliyor. Böylece o sınıf komple temaslı oluyor. O temaslı olan sınıf otuz saatin tamamını uzaktan eğitimle eğitimlerine aralıksız devam ediyor. Temas süresi bitince tekrar örgün ve yüzyüze eğitime devam ediyoruz” dedi.

“Bütün önlemlerimizi almıştık”

Okulların açılmadan önce bütün önlemleri alıp hazır halde beklediklerini dile getiren Tepe, “Kitaplarımızı masalarımızın üstüne koymuştuk. Çocuklarımızı 6 Eylül’de karşılayınca onlara kitaplar eşliğinde öğremenletimizle birlikte hoş geldin dedik ve kitaplarını dağıttık. İlk ders saatinde derslerimiz işlenmeye başladı. Bunun öncesinde okullarımızın, sınıflarımızın ve bahçe kapılarımızın girişinden itibaren çok üst düzeyde bir hijyen hazırlığı yaptık. Salgın koşullarıyla mücadelede hem velilere hem de öğrencilere teması en aza indirgeyecek eğitimler ve bilgilendirmeler yaptık, yapıyoruz. Veliler çocuklarını okulun bahçe kapılarından bıraktıktan sonra asla orada durmamaları ve okula gelmemeleri ile ilgili duyurlarımızı yaptık. Çocuklar okula girdikten sonra öğretmenlerimizin sürekli rehberlik ettiği ve çok güvenli bir ortamda yaşıyorlar. Çocuklar birbirini özledikleri, birlikte oyun oynadıkları ve biribilerine yaklaşacakları için temastan kaçmaları mümkün değil. Biz de bu konuda gereken bilgilendirmeleri ilk derste yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Böylece çocuklarımız şimdiye kadar pandemi koşullarına uygun bir şekilde hareket ediyor. Sınıf havalandırmalarımız çok üst düzeyde. Hassas bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Böylece eğitim sürecini sorunsuz bir şekilde devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Temizlik elemanımızın sayısı Bin 900’e çıktı”

Geçen yıla göre temizlik elemanının sayısının arttığını ifade eden Tepe şunları aktardı: “Temizlik konusu ile ilgili geçen yıl Bin 800 tane temizlik elemanımız vardı. Bu yıl sayı Bin 900’e çıktı. İŞKUR bünyesinde çalışanlarımız şu an okullarımızda temizlik hizmetlerini yürütmeye çalışıyor. Bunun haricinde bizim kadrolu hizmetlerimiz vardı. Onlar zaten çalışmaya devam ediyordu.”

160 Okulun inşaatı tamamlandı

Önceki dönemde 160 okulumuzun inşaatını, onarımını ve bakımını tamamladıklarını belirten Tepe, “15 okulumuzun inşaatı bitmedi. Çünkü Avrupa Birliği’nin ilimize sağlamış olduğu bir finans desteği vardı. Bu finans desteği biz de hem enerji verimliliği hem de okulların iyileştirilmesi ile alakalı bir projeydi. Bu 15 tane okulumuzun planlamasını yaptık. İnşaatların olduğu yerde çocuklarımız hiçbir şekilde eğitim almadı. Çünkü hayatlarını tehlikeye sokacak en küçük durumdan uzak tutuyoruz. Bundan dolayı çocuklarımızı en yakın okula yönlendirdik. Bu konuda ayrıca velilerimizi de bilgilendirdik. Okullar açıldığı zaman sürpriz inşaat durumu olmadı, böyle bir şey yok. Her konuda velilerimizi bilgilendirdik” dedi.

“Okullarda kalabalık oluşmadı”

Okulların kalabalık oluşturmadığına dikkat çeken Tepe şunları söyledi: “Bu kadar okul öğrencisi taşınacak okul öğrencisiyle karışınca kalabalık olack endişesi tamamen yanlış. Çünkü biz normal eğitim yapan okulu sabahçı, öbürünü de öğlenci yaptık. Böylece öğrenciler birbirine karışmadı ve kalabalık da oluşmadı. Okulda aynı anda bulunan öğrenci sayısında artış olmadı. Dolayısıyla salgını yayacak bir kalabalık oluşması da bu durumda mümkün değil. İnşallah teslim edilen okullarda çocuklar daha çok mutludur. Yep yeni bir okul ortamı görmüş oldular.”

“Servis orunu yaşamadık”

Birkaç okulun yürüme mesafesinin uzak olması faktörünün servis sorununu ortaya çıkardığını ifade eden Tepe, “Bu konuda valimiz Davut Gül’ün talimatıyla biz devlet eliyle çocuklarımızı taşıyarak okullarımıza götürüyoruz. Üç okulumuz 20 gün sonra hizmete açılacak ve diğer okullara geçici olarak giden öğrencilerimiz kendi okullarına gidecekler. Böylece bu problem tamameb ortadan kalkmış olacak. Öğrenci ve velilerimizin cebinden tek kuruş para çıkmadan servis taşımacılığını yapıyoruz. Bu servis taşınmacılığında da en ufak bir sorun yaşanmadı. Bu işi çok profesyonelce yönettik. Velilerin tamamını servis şoförleriyle eşleştirdik. Kimin hangi saatte nerede olacağını söyledik. Böylece ne servislerimiz ne de velilerimiz beklemek zorunda kalmadı. Bu çok kolay değil ve arkadaşlarımız sahada çok sağlam bir planlama yaptı. kısacası dördüncü haftaya gireceğiz ve şu ana kadar her hangi bir problem yaşamadık” ifadelerini kullandı.

Taşımalı okullarda yemekler devlet tarafından karşılanıyor

Taşımalı yapan okullarda yemeklerin tamamen devlet tarafından karşılandığını söyleyen Tepe son olarak şunları ekledi: “Bu yemek ücretini tamamen devlet karşılıyor. Çocukların cebinden tek kuruş para çıkmıyor. Diğer normal okullarda ise öğrenciler yemek ihtiyacını gideriyorlar. Bu kantinlerimizde de fiyartlar zincir marketlerden kesinlikle faklı olmayacak. Ürünlerin tarifesi yasalarla güvence altına alınmış. Her hafta kantilere denetim yapılıyor. Hem sağlık ve hijyen konuları açısından hem de fiyat açısından ürünler denetimlere tabi tutuluyor. Böylece kantinlerimizin ürünleri yüksek fiyattan satmasına imkan yok. Zaten sene başında bütün kantincilerimizle görüşerek bu taleplerimizi ilettik. Uymaları gereken kuralları hatırlattık. Aks, durumda karşılaşacakları yasal yükümlüğüyle kendilerine anlattık. Bu konuda herkes bilgi sahibi.” (MERVAN SAK)

Editör: Haber Merkezi