Apandisit tipik olarak karnın sağ orta kesiminde gidip gelen bir ağrı ile başlar. Birkaç saat içinde ağrı, apandisitin genellikle bulunduğu yerde sabitlenir ve şiddetlenmeye başlar. Bölgeye basınç uygulamak, bastırmak, öksürmek veya yürümek ağrıyı daha kötüleştirebilir.

Apandisit Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri: Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması Mide bulantısı ve kusma. Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apandisitin tedavisi cerrahidir. Apandisit ameliyatı apandisitin çıkarılmasıyla yapılır. Apendektomi yani apandisit ameliyatı açık ya da laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

Apandisit Şüphesi Varsa Ne Yapmalı?

Apandisit, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar arasında peritonit (karın zarı iltihabı), apse (iltihaplı sıvı birikimi) ve sepsis (kan enfeksiyonu) yer alır. Bu nedenle, apandisit şüphesi durumunda, hemen bir doktora başvurmak önemlidir.

Apandisit En Fazla Kaç Gün Sürer?

Ancak hastanın normal hayatına dönmesi 4 veya 5 günü bulurken, tam olarak normal hayatına dönmesi ise yaklaşık 3 – 4 haftayı bulabilmektedir. Apandisit şüphelerinde apandisitteki iltihap patlamamış veya yırtılmamış ise nadiren de olsa antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Evde Apandisit Testi Nasıl Yapılır?

Evde apandisit teşhisi koymak mümkün değildir. Apandisit ciddi bir tıbbi acil hastalıktır ve tanısı ve tedavisi sadece bir doktor tarafından yapılmalıdır. Özellikle göbek etrafında ve/veya karnın sağ alt kısmında olan ağrı durumunda en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi