Kışın herkes iki sorunla karşı karşıya kalır. Biri fazla kilolu, diğeri ise kabızlık. Alanında uzman beslenme uzmanları, kışın kilo alma endişesinin birçok insan için sorun olduğunu söylüyor ve kışı kilo almadan geçirmelerine yardımcı olacak ipuçları sunuyor.

metabolizmayı hızlandırmak

Kış aylarında vücut ve metabolizma kendini korumaya alır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın gıdaya olan talep artar ve bol miktarda karbonhidratlı gıda yemeyi gerektirir. Terleme çok az olduğundan metabolizma hızı da oldukça düşüktür. Dolayısıyla bu dönemde dikkatli olunmadığı takdirde kilo alımı kaçınılmazdır.

Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak, fiziksel aktivitenin azalması da kilo alımına neden olabilir. Hormonal değişikliklere bağlı olarak kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir.

Yeni güne doyurucu bir kahvaltıyla merhaba deyin

Metabolizmanızı iyi çalışır durumda tutmak için güne kahvaltıyla başlamalısınız. Güne doyurucu bir kahvaltıyla başlamak bağışıklık sisteminizi koruyacak, kilonuzu yönetmenize yardımcı olacak ve metabolizmanızın yavaşlamasını önleyecektir.

susamadan önce su iç

Kışın sıcak havalardan dolayı yazın içtiğimiz suyu rahatlıkla tüketemiyoruz. Su vücudumuzdaki tüm metabolik reaksiyonların omurgasıdır. Kışın su kaybı daha az olduğu için susuzluk hissi azalır ama yine de su ihtiyacımızı karşılamamız gerekir. Kış aylarında metabolizmanızı sağlıklı tutmak için susamasanız bile günde 2-2,5 litre (10-14 bardak) su tüketmelisiniz.

bitkisel çay iç

Bitki çayları ısınmak için siyah çay ve kahveye göre daha iyi bir seçimdir ve havaların soğuk olması nedeniyle kışın en sevilen içecek genellikle sıcak içecektir. Çay ve kahve daha yüksek düzeyde kafein-protein içerir ve genellikle sıcak içecek olarak tercih edilir. Bu konuda tavsiyemiz bitki çaylarını tercih etmenizdir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiğinden, rezene çayı ise gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

Greyfurt, lahana ve maydanoz sizi kış hastalıklarından koruyabilir

Kış hastalıklarından korunmak ve savunma mekanizmalarımızı güçlendirmek için A ve C vitaminlerini yeterli miktarda tüketmemiz gerekiyor. Kış sebze ve meyveleri de bize yeterli miktarda A ve C vitamini sağlayabilir. Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt), havuç, kivi, brassicas (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası), yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak) zengin A ve C vitamini besin kaynaklarıdır.

Günler kısaldıkça ve havalar soğudukça fiziksel aktivite azalır. Lifli gıdaların tüketiminin azalması nedeniyle kabızlık sorunu kendini gösterir. Bu nedenle kışın vazgeçilmezi olan kuru fasulye, tam tahıllar (esmer ekmek, bulgur, tam buğdaylı makarna/pirinç/erişte/un) ve özellikle E vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketmeye odaklanmalısınız. C vitamini.

Yağ ve şekeri azaltın

Kış yaklaştıkça vücutlarımız sıcaklık değişimlerine uyum sağlamak için daha az enerji harcar. Fiziksel aktiviteyi azaltmanın yanı sıra yağ ve şeker alımını da sınırlandırmalısınız.

Kalp ve kemik sağlığı için haftada 2-3 kez balık yiyin

Kış aylarında güneş ışığına daha az maruz kalınması nedeniyle D vitamini ihtiyacının karşılanması zordur. Yani güneşli günlerde kalp sağlığınızı korumak ve kemiklerimizin güneşe daha az maruz kalmasını sağlamak için 20-25 dakika direkt güneş ışığından (belki hafif bir yürüyüş) faydalanabilir ve haftada 2-3 kez balık yiyebilirsiniz. D eksikliği). "