Mevsimsel gribe neden olan grip virüsleri her yıl değişebilmekte olup, grip aşılarının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgına neden olan virüsün türü belirlenerek geliştirilmekte ve aşının içeriği bu değişime dayanmaktadır.
Aşı, yapıldığı grip mevsiminde etkilidir. Gripten korunmak için aşı önemlidir çünkü grip aşısı olan kişiler %100 korunmasa da aşı olanların bağışıklığı artar ve gribe yakalananların hastalığı daha az ağır geçirir. Grip aşısı yaşlı yetişkinlerde sağlıklı yetişkinlere göre daha az koruyucu olmasına rağmen, grip aşısının bu bireylerde gribe bağlı komplikasyonları ve gribe bağlı ölümleri azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
En yeni grip aşıları arasında iki influenza A alt tipi ve bir influenza B alt tipi bulunmaktadır. Grip aşısının; ortalama %50 ila %80 oranında koruma sağlaması için tespit edilen virüsle antijenik benzerliğinin olması gerekiyor.
Grip aşısını kimler yaptırabilir?
Grip aşısı prensip olarak 6 aylık ve daha büyük olup aşı olmak isteyen herkese her Ekim ayında sunulmaktadır. Belirli grip risk gruplarına giren kişilere, onların bakıcılarına ve nihayetinde gribin etkilerinden korunmak isteyen herkese önerilir.
İnfluenza aşısı için önerilen öncelik grupları şunlardır:
4 yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altı) (6. aydan itibaren)
50 yaş üstü yetişkinler
Hamile kadın
Huzurevlerinde yaşayan insanlar
Sağlık çalışanı
Kronik sağlık sorunları olan kişiler
Kronik akciğer hastalıkları (astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kistik fibrozis),
Kardiyovasküler (basit hipertansiyon hariç) hastalık
böbrek hastalığı
Karaciğer hastalığı
Kan bozuklukları (orak hücreli anemi dahil)
Endokrin hastalıkları (diyabet gibi)
Metabolik hastalıklar (kalıtsal metabolik hastalıklar gibi)
Nörolojik veya nörogelişimsel bozuklukları olan kişiler (beyin, omurilik, periferik sinirler ve kas bozuklukları, serebral palsi, epilepsi, felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede gecikme, kas distrofisi, omurilik yaralanması dahil)
Bağışıklık sistemleri hastalık veya ilaçlar nedeniyle baskılanan kişiler (örn. kanser, uzun süreli steroid kullanımı, HIV)
19 yaş altı olup uzun süredir aspirin tedavisi görenler
Morbid obez (vücut kitle indeksi >40)
Grip riski yüksek olan biriyle aynı evde yaşayan bakıcılar ve kişiler (çocuklar dahil).