Alkol tüm kötülüklerin anasıdır. Kur'an-ı Kerim'de içki yasağıyla ilgili olarak şu hüküm yer almaktadır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, putlar ve fal okları, hepsi şeytanın yarattığı pisliklerdir. Bunlardan sakının, kurtulursunuz." Yüce Allah. (cc) dedi. Alkol içen insanlara ne olur? Hem ibadet edip hem de şarap içenlerin durumu nasıldır? İçki içenlerin namazı ve abdesti kabul olur mu? Alkol içmek kesilen hayvanlara zararlı mıdır?
Fatih Kalender Hoca: Alkol, kesilen hayvanlara zarar verir mi? Hem ibadet edip hem de şarap içenlerin durumu nasıldır? Şöyle cevap verdi: "Allah bu kardeşimizi ve onun gibilerini bir an önce bu günahtan kurtarsın. Soruda onun sabah namazı kıldığı söyleniyordu. Eğer sarhoşsa (okuyamayacak kadar sarhoşsa) bu duayı okurdu." Nisa Suresi 43. ayette şöyle ifade edilmektedir: "Sarhoşken namaz kılmayın." Burada bir kuraldan bahsediliyor: "Bütünlüğe ulaşamazsan, bütünden vazgeçemezsin." İç Umut Müslüman kendini arındırır. Bütün günahlardan arınmalı ve ibadetlerini eksiksiz yapmalıdır. Eğer günahlardan arınamıyorsa, elinden geldiği kadar ibadet yapmalıdır. Yani burada içki içmek büyük bir günahtır. Allah seni korusun. Değil mi? Sırf bu günahı işlediği için mi namaz kılıyor? Sarhoşken namaz kılmadığı sürece namaz kılmalıdır. Bu ibadetler (namaz vb.) bir süre sonra onun bu kötülüğe uğramasını engelleyebilir aslında." doğru kılınan namazın insanı günah işlemekten alıkoyacağını vaat eder. "
Kurbanı kesen kişinin içki içiyor olması kesilen kurbana zarar verir mi?
Adamın içki içmesi kendi günahıyla ilgiliydi. İslam hukukuna göre, eğer yeterli ehliyete sahipse (Müslüman, aklı başında ve Bismillah'ı okuyorsa) kurban kesmesinde bir sakınca yoktur.
İçki içenlerin namazı ve abdesti kabul olur mu?
Sarhoşken namaz kılınmaz. Ancak içki içen kimsenin kırk gün namaz kılmayacağına dair bir ayet yoktur. Ancak bazı hadislerde içki içen veya diğer günahları işleyen müminlerin namaz gibi ibadetlerinin sevaplarının daha az olacağı yönünde ifadeler bulunmaktadır. Peygamberimiz (sav) alkol gibi ciddi günahları işlememeleri için benzer tehditlerde bulunarak insanları daha dikkatli olmaları konusunda uyarmıştır. (Tirmizi, Eşribe, 1; İbn Mace, Eşribe, 9; Nesai, Eşribe, 45,49)