Peynir yemeği çok seviyor fakat peynirin hangi koşullarda nasıl saklanacağını, kesileceğini ya da hangi peynirin nasıl seçileceğini bilmiyorsanız detaylar için içeriğimize göz atabilirsiniz. İşte, sağlıklı peynir tüketmenin püf noktaları…

YANLIŞ SAKLIYORUZ

Peynir sünger gibidir. Çevresindeki kokuları içine çeker, içinde depolar. Yani peyniri buzdolabında saklarken bir yandan da çevresindeki diğer yiyeceklerin kendi kokularını peynire geçirmesine izin veriyor olabilirsiniz.

Çözümü ise çok basit. Öncelikle peyniri sıkı plastik ambalajından kurtarın ve onu parşömen gibi gözenekli bir malzemeyle paketleyin. Böylelikle hem peynir nefes alacak hem de buzdolabındaki diğer nahoş kokuları içine çekmeyecektir. Zira peynire yeteri oksijen sağlamazsanız hızla kurur.

HEMEN YEMEYİN

Peyniri buzdolabından çıkarır çıkarmaz servis ediyor ve yiyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Çünkü peynir buz gibi soğukken yenmez. Peyniri dolaptan çıkardıktan sonra bir süre oda sıcaklığında bekletin ve öyle tüketin. Ilık bir peynirin tadının daha güzel olduğuna garanti verebiliriz.

ÖNCEDEN KESİLMİŞ VE PAKETLENMİŞ PEYNİR ALIYORUZ

Çoğu kişi peynirini süpermarketlerden satın almaya yöneliyor, ama konu taze peynirse markette satılanlara çok da güven olamayabiliyor. Market reyonlarında gördüğünüz daha önceden kesilmiş, dilimlenmiş, ambalajlanmış peynirlerin ilk kesildiği anki kadar taze olamayacağını tahmin etmek çok zor olmasa gerek.

PEYNİRİ KÜFLENİR KÜFLENMEZ ÇÖPE ATMAK YERİNE...

Peynirin yeni yeni küflenmeye başladığını fark ettiğinizde onu hemen çöpe atmak en kolay çözüm, halbuki peynirin yaşam süresini uzatabilirsiniz.

Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa öncelikle temiz bir bıçakla küflü yeri tek seferde alın. Eğer peynirin başka bir köşesi daha küflenmişse, bu küfü almadan önce bıçağınızı iyice temizleyin. Her seferinde temiz olması önemli. Ufacık bir kalıntı bile peynirin başka bir köşesine değmemeli ve sıyıracağınız kısım tek seferde alınmalı.

YANLIŞ KESİM

Özellikle beyaz peyniri keserken parçalar bıçak üzerinde kalıyor ve peynir dağılıyorsa bir yerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Bunun çözümü ise peyniri keseceğiniz bıçağı sıcak suda tutmaktan geçiyor. Sıcak su ile ısınmış bir bıçak yardımıyla peyniri parçalamadan kolayca kesebilirsiniz. Diğer bir yöntem de misina ipi (hatta diş ipi bile olabilir) kullanmak. Zira ince ve keskin olan misina ipi de peynirin dağılmadan kesilmesini kolaylaştırır.

Diğer yandan genel olarak peynirlerin daha sulu yerleri orta kısmında yer aldığı için dış kenarından ortaya doğru bıçak darbesiyle dilimlere ayırmak da daha leziz bir peynir tabağı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.