Bebekler, doğumdan itibaren ellerini ve ayaklarını hareket ettirme, tutma ve emme gibi pek çok hareketi refleks ile istem dışı gerçekleştirir. Ancak zaman geçtikçe refleks hareketlerinin yerini bilinçli hareketler alır. Bebeklerin istemli yaptığı, motor ve fiziksel becerinin gelişmesi ile ilgili önemli dönüm noktalarından biri oturmadır. Kendi başına oturmayı öğrenmeleri, bebeklerin bağımsızlık ve yeni bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olur. Peki, bebekler ne zaman oturur? bebekler destekli ne zaman oturur?  Bebekler ne zaman desteksiz oturur? Bebeklerde kafa şekli ne zaman oturur? İşte, ayrıntılar…

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Yeni doğan bir bebeğin oturabilmesi için en az 4. ayını tamamlaması gerekmektedir. Fakat 4. ayında bile bebekler desteksiz oturamazlar. Bu nedenle destekli bir şekilde oturmaları mümkündür. 4. Aydan itibaren bebeklerin kas gelişimi ve fiziksel özellikleri oturmak için yeni yeni uygun olmaya başlar.

Bebekler Destekli Ne Zaman Oturur?

5. aya girildiğinde bebekler başını ve sırtını dik tutarak ve destek alarak oturmaya başlayabilir. Bacakları yana doğru açılan bebek, yerden destek için ellerini bacaklarının arasına aldığı bir pozisyonda oturabilir. Bu dönemde ebeveyn yardımı olmadan ancak belirli bir süre oturur pozisyonda kalabilir. Destek için ebeveynlerin bebeğin yakınında olması ya da etrafına yumuşak dolgular yerleştirmesi gerekir.

Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturur?

Bebeğinizi desteksiz oturmaya hazırlamak için sabırlı olmanız önemlidir. Bir süre yanlarını ve sırtını destekleyerek oturma pozisyonunda kalmaya alıştırdığınız bebeğinizin desteklerini yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Bebeğiniz otururken daha sağlam ve dengeli durabiliyorsa bu artık desteksiz de oturabileceği anlamına gelir. Desteklerin yüksekliğini azaltmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz daha düşük yükseklikteki desteklerle de dengesini bulabildiğinde önce yanlarındaki destekleri kaldırabilirsiniz.

Bebeğinizin arkasındaki desteğini en son kaldırmalısınız. Arka desteğini de kaldırdıktan sonra her ihtimale karşı bebeğinizin arkasına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.

Bebeklerde Kafa Şekli Ne Zaman Oturur?

Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.

Bebeğin baş çevresi ilk bir yaşta hızlı büyür. Bebeklerde ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Doğumda veya ilk aylarda bıngıldağın kapandığı olgularda baş çevresi büyümesi normal ise müdahale edilmez. Ancak kafa kemiklerinin tümüyle birleşip kafa içi basıncın arttığı, baş büyümesinin durduğu, kraniostenoz olgularında mutlaka ileri tetkik ve tedavi yapılmalıdır. Kafa kemik aralıklarının erken kapanması sonucu başın açık kemik aralığı yönünde büyümesi sonucu kule ve kayık kafa gibi kafa şekilleri görülebilir.

Bebeklerde doğum kanalındaki duruş pozisyonuna bağlı olarak baş eğriliğine rastlanılabilir. Özellikle ikiz bebeklerde bu durumla sık karşılaşılır.