Dünya uzay boşluğunda Samanyolu Galaksisi'nin, Orion Kolu'nda ve aynı zamanda kendi sisteminin içinde bulunmaktadır. Bu sistemin adı Güneş Sistemi'dir. Bu sistemde 8 gezegen bulunmaktadır. Hem genel kültür sorularından hem de ilkokul öğreniminden hatırlanıldığı gibi önceki yıllarda bu sayı 9 olarak kabul edilmekteydi. Ancak son araştırmalara göre 9. gezegen yani Plüton, gezegen sıfatını almak için oldukça küçüktü. Bu yüzden cüce gezegen kategorisinde anılmaya başlandı.
Dünya Hangi İki Gezegenin Arasındadır?
Bilinen 8 gezegenin sıralaması şöyledir; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Dolayısıyla sıralamadan da görüldüğü gibi Dünya, Venüs ve Mars gezegenlerinin arasında yer almaktadır.
Venüs
Venüs Gezegeni halk arasında Çoban Yıldızı olarak da bilinmektedir. Ay'dan sonra gece gökyüzünde görülebilen en parlak gök cismidir. Adını aşk ve güzellik tanrıçasından alan Venüs, bir Roma tanrıçasıdır. Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin sıralamasında Güneş'e en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi atmosferinin özelliğidir. Isıyı tutabilen atmosferi sayesinde Merkür'den daha sıcak kalabilmektedir. Ortalama sıcaklığı ise 425 santigrattır. Bu neredeyse bir kurşunun erime derecesidir. Diğer gezegenlerden farklı olarak kendi etrafında dönerken doğudan batıya doğru bir yön izlemektedir. Ancak Dünya ile ortak yönü boyutlarıdır. Dünya'nın büyüklüğüne çok yakın bir büyüklüğe sahiptir.
Büyüklüğü bakımından, Dünya'ya benzese de Güneş Sistemi'ndeki en kusursuz gezegendir. Oldukça düzgün bir yörüngeye ve şekle sahiptir. Ancak araştırmalar sonucu edinilen bilgi gösteriyor ki her ne kadar kusursuz şekle de sahip olsa duruşundaki eğim onun mevsimlere sahip bir gezegen olmasını engellemektedir. Dünya'ya 8 dakikada ulaşan Güneş ışınları Venüs'e 6 dakikada ulaşmaktadır. Venüs'ün yüzeyi dağlarla ve volkanlarla kaplıdır. Ancak bu volkanlar aktif değil, uykudadır. En yüksek dağının boyu, yaklaşık olarak Dünya'daki Everest Dağı'nın boyu kadardır. Uydusu olmayan Venüs, bu konuda Merkür'e benzemektedir. Venüs, Dünya'dan çok daha yavaş döndüğü için daha düşük bir manyetik alana sahiptir. Aynı zamanda Güneş Sistemi'nde en uzun güne sahiptir.
Mars
Mars, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın dördüncü gezegendir. Aynı zamanda en küçük ikinci gezegendir. Yüksek oranda demir oksit içeren bu gezegenin görünümü kızılımsıdır. Bu yüzden bir diğer adı kızıl gezegendir. İki uydusu bulunmaktadır ve bunlar oldukça düzensiz bir yapıya sahiptirler. Dünya'ya oranla 100 kat daha az yoğun olan Mars'ın çekirdeğindeki basınç, Dünya'nın atmosfer basıncından 400.000 kat daha büyük olabilir. Ancak yüzeyinde su bulunmadığı için atmosfer basıncı düşüktür.
Güneş'in etrafında Dünya'dan 2 kat daha uzun sürede tur atmaktadır. Bu da demek oluyor ki Mars'ın bir yılı, Dünya'da iki yıla denk gelmektedir. Mars'tan sonra gelen Jüpiter, Mars'ın manyetik alanı üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Bu, Mars'ta yörünge kaymalarına sebep olmaktadır. Mars'ta bulunan Olympus Mons adlı dağ, Güneş Sistemi'ndeki en yüksek dağdır.