Gaziantep'te 2024 yılı itibarıyla kentte 65 yaş ve üzeri birey sayısı 133 bin 975’e ulaştı. Bu rakam, toplam nüfusun yaklaşık %6,1’ini oluşturuyor. Türkiye ortalamasına göre hâlâ genç bir nüfus yapısına sahip olan Gaziantep’te, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik hizmetlerin kapsamı ve erişilebilirliği tartışılıyor.
YADES 2025 Başvuruları Başladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Yaşlı Destek Programı (YADES 2025), belediyelerin yaşlılara yönelik projelerini desteklemeyi amaçlıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu programa başvurarak evde bakım, psikososyal destek ve ulaşım kolaylığı gibi alanlarda yeni hizmet modelleri geliştirmesi bekleniyor.
Emeklilik ve Bakım Hizmetlerinde Yeni Dönem
Türkiye genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte, devletin sağlık ve bakım harcamalarını üstlenmesini öngören yeni emeklilik modelleri gündeme geldi. Bu sistem, yaşlı bireylerin hem ekonomik hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Gaziantep’te de bu modele geçişin, özellikle yalnız yaşayan yaşlılar için kritik bir destek sağlayacağı belirtiliyor.
Yerel Hizmetler Yeterli mi?
Gaziantep’te yaşlılara yönelik hizmetler arasında evde sağlık hizmetleri, sosyal yardım kartları, ücretsiz ulaşım ve kültürel etkinliklere erişim gibi uygulamalar yer alıyor. Ancak bazı ilçelerde bu hizmetlerin sınırlı kaldığı, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan yaşlı bireylerin destek mekanizmalarına ulaşmakta zorlandığı ifade ediliyor. Sivil toplum kuruluşları, yaşlılara yönelik hizmetlerin daha kapsayıcı ve yerinden yönetim anlayışıyla sunulması gerektiğini savunuyor.
“Yaşlılık Sessiz Kriz Olmasın”
Gerontologlar ve sosyal hizmet uzmanları, yaşlılık döneminin sadece sağlık değil, aynı zamanda sosyal izolasyon ve ekonomik kırılganlıkla da mücadele gerektirdiğini vurguluyor. “Yaşlılık sessiz bir kriz hâline gelmeden, yerel yönetimlerin daha aktif rol alması şart,” görüşü öne çıkıyor.