Gaziantep, 8. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği'ne ev sahipliği yapıyor. Üç kıtadan öğrencilerin katıldığı organizasyonda, bini aşkın başvuru arasından seçilen bilimsel ve teknolojik projeler 142 stantta sergilenmeye başladı. Açılışta konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin teknoloji tüketen değil, üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayarak, "Biz pazar olmayacağız, üreteceğiz" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği ev sahipliğinde, Türk Dünyası Çocuk Vakfı iş birliğiyle düzenlenen şenlik, Kamil Ocak Spor Salonu'nda başladı. Bilimsel ve kültürel etkileşimi artırmayı, gençlerin yenilikçi projelerini uluslararası platformda tanıtmayı ve Türk dünyası ülkeleri arasındaki bilim ve teknoloji iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan organizasyon, Türkiye'nin farklı illerinden ve çeşitli ülkelerden öğrencilerle danışman öğretmenlerini bir araya getirdi.

Üç gün sürecek şenlikte proje sergilerinin yanı sıra bilim atölyeleri, söyleşiler, kültürel etkinlikler ve sahne gösterileri düzenlenecek. Gaziantep'teki okullardan öğrenci gruplarının da ziyaret edeceği organizasyon, 28 Ekim'de gerçekleştirilecek ödül töreni ve kapanış programıyla tamamlanacak.

Fatma Şahin: Biz pazar olmayacağız, üreteceğiz

Şenliğin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türk dünyasının köklü bilim ve medeniyet birikimine dikkat çekerek gençlerin bu mirası geleceğe taşıyacak en önemli güç olduğunu söyledi.

Gençlere seslenen Şahin, "Siz kimsesiz değilsiniz. Orhun Yazıtları'ndaki Bilge Kağan ne diyor: 'Gece uyumadım, gündüz oturmadım.' Siz günümüzün Bilge Kağanlarısınız; gözümüzün nuru, başımızın tacısınız. Siz bizim İbn-i Haldunlarımız, Farabilerimiz, Ali Kuşçularımızsınız" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in Semerkant ve Buhara ile kardeş şehir olduğunu hatırlatan Şahin, Türk dünyası arasındaki ortak tarih, dil ve kültür bağlarının bilimsel çalışmalarla güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, "Küçük Buhara dediğimiz Gaziantep'i sizinle birlikte yeniden Buhara yapacağız. Dilde birlik, fikirde birlik, gönülde birlik çok önemlidir" dedi.

Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında güçlü bir gelecek kurabilmesi için teknolojik bağımsızlığın önemine işaret eden Şahin, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinde üretici konumda olunması gerektiğini vurguladı.

Şahin, "Herkes birbirinden teknoloji geliştirmeyi öğrenecek. Bugün ChatGPT'yi biz kuramazsak, Big Data'yı oluşturamazsak pazar olmaya devam ederiz. Biz pazar olmayacağız, üreteceğiz; iri olacağız, diri olacağız ve birlikte teknoloji gençliği olarak tüm dünyaya yaptıklarımızı göstereceğiz" diye konuştu.

Üç kıtadan öğrenciler bilim çatısı altında buluştu

Türk Dünyası Çocuk Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Merkez Valisi Güngör Azim Tuna, şenliğin yalnızca bilimsel projelerin sergilendiği bir organizasyon olmadığını, farklı coğrafyalardan çocukların ortak değerler etrafında buluşmasına da imkan sağladığını ifade etti.

Türk dünyasının ortak tarih ve medeniyet bağlarıyla şekillendiğini belirten Tuna, Kazakistan'dan Filistin'e, Bosna Hersek'ten Çad ve Mısır'a kadar farklı coğrafyalardan öğrencilerin ve öğretmenlerin bilim aracılığıyla bir araya geldiğini söyledi. Tuna, organizasyonda ödül kazanmanın yanı sıra öğrenciler arasında tanışma, kaynaşma ve kültürel bağların güçlenmesinin de önemli olduğunu dile getirdi.

229 bin TL’lik iPhone Duo ekran şikâyetleriyle gündemde
229 bin TL’lik iPhone Duo ekran şikâyetleriyle gündemde
İçeriği Görüntüle

Gaziantep Vali Yardımcısı Abdullah Şen de bilim ve kültür odaklı etkinliğin Türk dünyası arasındaki birlik ve beraberliğe katkı sunduğunu belirterek öğrencilerle öğretmenlerin çalışmalarını kutladı.

Projeler değerlendirme sürecinden geçti

Uluslararası Bilim ve Kültür Şenliği Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Böyükata, organizasyonun gençler için yalnızca bir yarışma değil, aynı zamanda öğrenme ve deneyim paylaşımı ortamı olduğunu söyledi.

Jüri değerlendirmelerinde öğrencilerin kendilerini sınav baskısı altında hissetmemeleri için çaba gösterildiğini belirten Böyükata, şenliğin bir öğrenme süreci olarak değerlendirilmesini istedi.

Böyükata, bini aşkın başvuru arasından seçilen projelerin şenliğe katılmaya hak kazandığını belirterek başvuruların yaklaşık yüzde 15'inin seçilebildiğini ifade etti. Öğrencilerin seçilen projeler arasında yer almasının başlı başına önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Protokol üyeleri stantları ziyaret etti

Açılış konuşmalarının ardından 8. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği'nin açılış kurdelesi kesildi. Fatma Şahin ve beraberindeki protokol üyeleri, sergi alanındaki stantları gezerek öğrencilerin hazırladığı bilimsel ve teknolojik projeler hakkında bilgi aldı.

Farklı ülkelerden gençlerin çalışmalarını tanıtma fırsatı bulduğu açılış programı, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Kaynak: İHA