Gaziantep’te yağışsız geçen sonbahar, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Kuraklığın etkisinin her yıl arttığını belirten Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl çiftçilerin umutlarını yitirdiğini söyledi. Yiğit, "Ekim ayı sona erdi ve çiftçiler yağmur bekliyor. İklim değişikliği kuraklığı artırmaya başladı. Özellikle son 3-4 yıldır kuraklık arttı, bu yıl ise daha yoğun hissediliyor. Çiftçilerle birlikte yağmur duasına çıkmamız gerekecek" dedi.

Çiftçi Zor Durumda

Suriye sınırında kırmızı alarm Suriye sınırında kırmızı alarm

Kuraklığın çiftçileri belirsizlik içine ittiğini ve onların zor durumda olduğunu söyleyen Yiğit, "Çiftçiler şu anda umutsuz bir halde. Ekim zamanı geldi fakat ekim yapıp yapmama konusunda tereddüt yaşıyorlar. Tarlalarını sürdüler ama yağmur bekliyorlar. Eğer ekerlerse, yağmur yağmadığında büyük sıkıntı olur. Az bir yağmur düşerse bile tohumlar çimlenir ama verim kaybı yaşanır” şeklinde konuştu. 

Kuraklık Tarımı Etkiledi

Kuraklık nedeniyle tüm tarım faaliyetlerinin etkilendiğini belirten Yiğit, özellikle buğday, arpa, zeytin, fıstık ve bağ gibi ürünlerin zarar gördüğünü vurguladı. Yiğit "Yağışların zamanında olması şart, çünkü meyveler iklime göre gelişiyor. Mesela fıstık bu bölgenin iklimine alışmış bir bitki, ama denge bozulunca o da etkileniyor. Ya hiç yağmur yağmıyor ya da çok fazla yağış alınıp sel oluyor” ifadelerine yer verdi.

Çiftçiler Memnun

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı mazot desteğinden çiftçilerin memnun olduğunu belirten Yiğit, Tarım Bakanlığı'nın da bu yıl maddi destek vereceğini söyledi. Yiğit, “Bu desteklerin zamanında yapılması çiftçiler için çok önemli, çünkü ekim ayındayız ve havalar tam soğumadan tarlaların sürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Fatma Gültekin